Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjon En Fa en Wahi sporters van het jaar

Tjon en Fa troeft Van Assen af als sportman van het jaar

20/12/2017 23:14 - Guillano Bruce

Deborah Fränkel (r) nam namens haar zoon Jaïr Tjon En Fa de award voor sportman van het jaar in ontvangst uit handen van minister Joan Dogojo van Sport- en Jeugdzaken. Uiterst rechts staat atleet Miguel van Assen die ook was genomineerd.

Deborah Fränkel (r) nam namens haar zoon Jaïr Tjon En Fa de award voor sportman van het jaar in ontvangst uit handen van minister Joan Dogojo van Sport- en Jeugdzaken. Uiterst rechts staat atleet Miguel van Assen die ook was genomineerd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De spanning was te snijden toen conferencier Marciano Zalman op het punt stond de Sportman van het Jaar te onthullen. Twee personen maakten er het meeste aanspraak op maar wielrenner Jair Tjon En Fa troefde woensdagavond bij de VSJS Sports Awards van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname in het Olympic House atleet Miguel van Assen af.

Bij de vrouwen was de uitverkiezing minder meeslepend. Integendeel: Sunayna Wahi stak daar met kop en schouders boven de rest uit en werd benoemd tot Sportvrouw van het Jaar. De onderscheiding voor de sprintster komt niet uit de lucht vallen: ze brak dit jaar namelijk drie Surinaamse records. 

Van Assen won onder meer goud bij de Zuid-Amerikaanse Kampioenschappen van juni in Paraguay terwijl Tjon En Fa onder andere in september nog de beste baanwielrenner Caribisch gebied werd tijdens de Pan-Amerikaanse kampioenschappen op Trinidad en Tobago. 

Voor de VSJS een hels karwei om te kiezen naar wie de prijs zou gaan maar uiteindelijk bracht hun positie op de wereldranglijst in hun respectieve disciplines de doorslag: Van Assen staat dit jaar met een sprong van 16.94 meter 31ste van 147 hink-stap-springers op de wereldranglijst van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) terwijl Tjon En Fa zeventiende van 668 baanwielrenners staat op de wereldranglijst van de Internationale Wielrenunie (UCI). 

Van Assen was zichtbaar teleurgesteld, omdat hij in de afgelopen jaren ook net naast de award greep. In 2014 bijvoorbeeld misliep hij de prijs nog net ondanks hij goud won op de Jeugd Olympische Spelen. Dat jaar werd taekwondoka Tosh van Dijk het. Ondanks zijn teleurstelling feliciteerde de goedlachse Van Assen toch Deborah Fränkel-Leckie, de moeder van Tjon En Fa die in de VS woont en studeerd. 

De awards voor junioren sporters van het jaar gingen naar de atleten Miguel Shepper en Monifa Djoe. De badmintonner Brian Kliwon en zwemster Rachel Veldkamp werden uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw met een Beperking terwijl zwemmer James Martens en atlete Tanisha Sabajo de meestbelovende sporters met een beperking werden. De lifetime achievement-award ging postuum naar Henk Brand Flu.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina