Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Homokoppels moeten zelfde rechten als hetero’s’

‘Homokoppels moeten zelfde rechten als hetero’s’

13/01/2018 08:07 - Ivan Cairo

‘Homokoppels moeten zelfde rechten als hetero’s’

 

PARAMARIBO - Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR) heeft beslist dat homokoppels “zonder discriminatie” dezelfde rechten inclusief financiële en familierechten, moeten krijgen als heterostellen. Deze historische uitspraak is dinsdag gedaan in San José nadat de regering van Costa Rica twee jaar geleden het Hof over deze aangelegenheid om advies had gevraagd.

Ofschoon Costa Rica om advies had gevraagd, geldt de uitspraak ook voor alle landen op het Westelijk Halfrond, inclusief Suriname. Van de twintig landen in de Amerika's hebben homo's alleen in Argentinië, Brazilië, Colombia, Uruguay en enkele staten in Mexico gelijke rechten als hetero's. In Chili en Ecuador mogen homo's duurzame samenlevingsverbanden aangaan en zich laten registreren bij de overheid, maar niet trouwen. De regering van Costa Rica heeft direct na de uitspraak gezegd, haar onverwijld te zullen uitvoeren.

Mensenrechtenorganisaties en de LGBT-gemeenschap in de regio hebben de uitspraak van het hof met gejuich ontvangen. Ook in Suriname. "Wij zijn ook enorm blij met deze uitspraak. We staan er natuurlijk 100 procent achter en zijn met onze juristen aan het kijken hoe we de overheid hier kunnen bewegen om dit ook in Suriname te erkennen", zegt Parea-voorzitter Juan Pigot tegen de Ware Tijd. Parea Suriname is een organisatie die zich inzet voor de rechten van homoseksuele, biseksuele en transseksuele mannen met een hogere beroeps- of academische opleiding.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina