Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Kwestie Aboikoni explosief

COMMENTAAR: Kwestie Aboikoni explosief

12/10/2018 12:00

COMMENTAAR: Kwestie Aboikoni explosief

 

DAT DE AANSTELLING van grootopperhoofd Albert Aboikoni in twijfel zou worden getrokken, was te verwachten. Kennelijk is gewacht op het moment waarop hij zou neerstrijken op zijn standplaats te Asidonhopo. Logischerwijs houdt de groep die Naze Amina naar voren had geschoven vast aan de voordracht, anders is de voordracht voor niets geweest. De overheid beroept zich erop dat de stamleiders van de Saramaccaners drie voorstellen hebben ingediend en de regering een keuze daaruit heeft gemaakt. Een werkwijze die door een vorige regering eerder zou zijn toegepast.

De libakrutu gehouden door tegenhangers van de zittende granman is begrijpelijk, omdat het een forum biedt de aanstelling van Aboikoni te blijven aanvechten. De regering zal vermoedelijk niet overstag gaan door de aanstelling in te trekken, aangezien de groep Aboikoni zich ertegen zal keren, wat zou kunnen leiden tot een explosieve situatie waarvan niet kan worden voorzien wat het einde daarvan is. Olie op het vuur gooien is niet verstandig. Emotionele uitspraken gedaan door de president met woorden als "meute en lawaaischoppers" zijn daarom niet bevorderlijk. Hoopgevend is het door Bouterse aangekondigde gesprek met granman Velanti om de directe noden van de marrongemeenschap te bespreken.

De regering zal de kwestie met tact moeten aanpakken en net zo lang blijven praten met personen die zich verongelijkt voelen. Aan heikele punten moet prioriteit worden gegeven. Hoog op de agenda moet staan samenspraak met de regering vooraf over het verlenen van concessies aan derden voor economische doeleinden in het binnenland. Bij discussies over het Surinaams grondgebied, is het verstandig niet voorbij te gaan aan de definitie die daaraan wordt gegeven in de grondwet en eventueel andere wetten. Als er knelpunten bestaan bij de benoeming van kapiteins en basja's zal onder andere bij het benoemingsbeleid niet alleen gekeken moeten worden naar traditionele, maar ook naar de wettelijk vastgelegde eisen tot benoembaarheid. En als in die gemeenschappen die eisen onvoldoende bekend zijn, moet de kennis naar hen worden gebracht.

Tijdens de krutu is gesproken over de eenheid onder de zogeheten politieke partijen met een signatuur van de binnenlandse bevolking. Ofschoon het een recht is dat, zal het altijd een discussiepunt blijven of het raadzaam is met eenheid, eenheid in etniciteit te bedoelen of in ideologie. Het puur etnische gedoe waar politieke organisaties op steunen, zorgt voor stagnatie in denken en doen, maar bevordert geen integratie.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina