Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gujaba: Kindje begraven zonder toestemming

Jongetje zonder toestemming politie begraven

13/06/2019 22:47 - Gilliamo Orban

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden zegt dat de politie niet op de hoogte is dat het jongetje is begraven.

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden zegt dat de politie niet op de hoogte is dat het jongetje is begraven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Hoewel de politie het traditioneel gezag van Gujaba maandag had voorgehouden dat een jongetje niet mocht worden begraven, is dat dinsdag toch gebeurd te Pikin Slee in het Boven-Surinamegebied. De familie van de jongen is afkomstig van dit dorp. Het traditioneel gezag van Gujaba weigerde maandag het stoffelijk overschot af te staan voor politieonderzoek.

"De politie had de mensen aangegeven dat het lijk in beslag is genomen en het niet begraven mag worden", zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden tegen de Ware Tijd. Hij legt uit dat de politie een lijk in beslag kan nemen, maar dat het bij de familie blijft. "De mensen hebben leefgewoontes en gebruiken, waarmee rekening is gehouden", antwoordt Naarden op de vraag waarom de politie niet heeft opgetreden toen er geweigerd is om het lichaam over te dragen. Volgens hem is de politie niet op de hoogte dat het jongetje is begraven en wil hij niet vooruitlopen op zaken.

Ook districtscommissaris Humphrey Jeroe van Boven-Suriname zegt niet op de hoogte te zijn van de begrafenis. Maandag was met het traditioneel gezag afgesproken dat een arts naar het gebied zou gaan om sectie op het lijk uit te voeren. "Ik heb de mensen dinsdag gebeld dat de dokter niet meer komt. Alleen dat heb ik de mensen voorgehouden", beweert Jeroe. Bij hem is bekend waarom de arts niet meer naar het dorp is afgereisd. Jeroe wijst erop dat in deze kwestie traditionele en nationale wetten elkaar bijten.

"Er is aangeven dat obductie op een lijk nare gevolgen heeft voor het dorp. Toen dat een keer is gedaan, is kort daarna een familielid van de persoon komen te overlijden", legt de burgervader uit. Ook wezen de mensen erop dat een kind binnen twee dagen begraven moet worden. De dood van het jongetje werd zaterdag ontdekt. Jeroe: "Ondanks dat er nationale wetgeving is, raak je in de praktijk hiermee geconfronteerd. In het verleden is er een lijk naar Paramaribo gebracht voor obductie, dat de familie daarna niet meer wilde."

De districtscommissaris ziet graag dat er nationale wetten komen die zich verenigen met traditionele wetten. In Gujaba wordt gesuggereerd dat het slachtoffer zou zijn bezweken door mishandeling van één of meerdere bloedverwanten. Het zou gaan om een familie die mentaal niet gezond is. Ook het jongetje, dat niet ouder was dan tien jaar, zou een psychische aandoening hebben gehad.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina