Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen hearings mensenrechtenhof

Hearings mensenrechtenhof voorlopig van de baan

19/08/2019 02:54 - Gilliamo Orban

Hearings mensenrechtenhof voorlopig van de baan

 

PARAMARIBO - Voorlopig gaan de hearings niet door, die een topdelegatie van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR) deze week zou hebben met belangenorganisaties over de uitvoering van vonnissen. De Staat heeft de bijeenkomsten afgeblazen, nadat kritische burgers in audioberichten en een filmpje belangstellenden hadden opgeroepen om naar de bijeenkomsten te komen.

"Het gaat om antipropaganda tegen de Staat", vindt Salomon Emanuels, agent van de staat bij het Inter-Amerikaanse Hof. "En wanneer een grote groep mensen zich begeeft naar de hearings, kan dat ontaarden door ophitsing." 

"Ook wordt het bezoek van de delegatie in verband gebracht met het ongeval van Koffiekamp, maar daar heeft het niets mee te maken", zegt de cultureel antropoloog, die raadsadviseur is op het kabinet van de president. Hij valt erover dat in het filmpje gewapende mannen in goudmijnen te zien zijn.

Emanuels benadrukt dat de vertegenwoordigers van het Hof besloten hearings zouden hebben met belangenorganisaties zoals de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) en Stichting Moiwana '86. Het ging niet om openbare vergaderingen of grote krutu's.

"Als de mensen hadden geïnformeerd, zouden ze dat weten en als ze wilden praten met de delegatie, konden we dat voor hen regelen", zegt Emanuels. Hij zegt niet te weten niet wie de groep of persoon is die de mensen oproept om aanwezig te zijn in hotel Torarica en te Brownsweg.

Donderdag en vrijdag zouden in Torarica de hearings gehouden worden, terwijl de delegatie op vrijdag ook een veldbezoek zou brengen aan Brownsweg. Dat gebeurde op uitnodiging van de Staat, die wil praten over de uitdagingen die zij ervaart bij de uitvoering van de Kaliña-, Lokono-, Saamaka- en Moiwanavonnissen die zijn uitgesproken door het Hof.

De uitvoering van deze vonnissen, waarvan het oudste dateert van 2005, is ernstig vertraagd. "De Staat heeft aan multinationals, hout- en goudondernemers concessies uitgegeven die zich bevinden in de grondgebieden die door de mensen worden geclaimd. We kunnen de concessies niet zomaar intrekken", legt Emanuels uit.

Kenrich Cairo, maker van het filmpje waarin mensen worden opgeroepen, vindt dat de Staat gewoon zijn huiswerk moet maken, de vonnissen moet uitvoeren en het grondenrechtenvraagstuk moet oplossen. Hij verwacht niet dat de situatie zal ontaarden wanneer veel mensen bij elkaar komen.

"We hebben de regering het vuur na aan de schenen gelegd en die zoekt hierdoor naar een zondebok", reageert hij op de verklaring van Emanuels. "Er is impliciet gezegd dat marrons gewelddadige mensen zijn. Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok."

De filmmaker weet dat de hearings alleen toegankelijk zijn voor vertegenwoordigers van de organisaties. "Wij zouden buiten bij hotel Torarica staan om onze morele steun te geven. Misschien te Brownsweg konden we praten met de mensen van het hof, omdat het daar zou gaan om een veldbezoek." Hij ziet niets verkeerds in de beelden in het filmpje. Die zijn volgens hem al eerder aan publiek getoond.

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina