Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstenaar Daniel Lemmer speelt met gedachten

Kunstenaar Daniel Lemmer speelt met gedachten

17/10/2020 10:02 - Audry Wajwakana

Kunstenaar Daniel Lemmer speelt met gedachten

Daniel Lemmer is deze week de artist in residence bij Zus & Zo. Foto: FB Zus & Zo  

PARAMARIBO - Kunst is een artistieke uiting van het denken, doen en laten. Deze stimuleert de zintuigen, versterkt, prikkelt en vermaakt de verbeeldingskracht. Middels zijn ervaringen en kunst probeert Daniel Lemmer zoveel mogelijk met de gedachten van de bezoekers te spelen. “Dat is de kunst van kunst. Ik speel met je mind, omdat ik weet dat het iets in je losmaakt”, zegt de kunstenaar mysterieus, terwijl hij met zijn handen draaiende bewegingen maakt om zijn hoofd.

De multidisciplinaire kunstenaar is na Dakaya Lenz de tweede artist in residence bij Zus & Zo, die zijn werken tot en met 19 oktober in De Verdieping tentoonstelt. De achttien tekeningen met inkt en waterverf, zeven schilderijen en twee sculpturen zijn niet gebonden aan een specifiek thema. De tekeningen heeft de artiest binnen anderhalve maand gemaakt, zonder die vooraf te schetsen. "Ik kan geen schetsen maken. Ik heb een beeld in mijn hoofd en begin. En dat is het ook met performance art. Ik kan nu naar buiten lopen en een performance doen, waarbij ik huil. Ik leef mij helemaal in in mijn rol. Iedereen bezit creativiteit, maar niet eenieder is zich hiervan bewust. De mensen die ermee bezig zijn, ontwikkelen zich. Ik ben niet beter of volleerd, maar ik ben wel erg bewust met de beelden. Mijn hoofd is net een filekast. Als ik die 'kast' openmaak, begin ik meteen of ik stop alles weg voor een later moment", zegt de kunstenaar.

De artiest, die ook aanwezig is bij de werken, wisselt graag van gedachten met de bezoekers, omdat hij hieruit inspiratie put voor toekomstig werk. De twee sculpturen heeft hij vervaardigd van schroeven, garen en badmintonshuttles. In 'Amor' worden twee geliefden in elkaars armen uitgebeeld en in 'Conquista del sud Amerika' is er een zwarte hand, die een wit mensfiguur op een afstand probeert vast te houden. Deze sculptuur is een representatie van de conquistadores die naar Zuid-Amerika kwamen om de rijkdommen te plunderen. Naast de tentoonstelling van zijn visuele werken, worden zaterdag en zondag workshops in performance art verzorgd door de artiest. Hij zal de focus leggen op zelfexpressie met het lichaam.

De kunstenaar, die bekend staat om zijn soms extreme performance art, benadrukt dat de workshops toegankelijk zijn voor iedereen. "Hoe kan je je eigen gevoelens en ervaringen het beste tot uiting brengen met je lichaam en minimaal materiaal? Dit gaan we ontdekken door middel van simpele oefeningen, die in eerste instantie misschien gek lijken. Een uurtje squaten met een ballon in de handen is ook al performance art. Of een hele tijd naar elkaar staren en kijken wat het met jou en de ander doet", zegt de kunstenaar. De workshops duren ongeveer een uur en vinden plaatst om elf uur 's morgens en vier uur 's middags.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina