Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Goodwill in de zorg

COMMENTAAR: Goodwill in de zorg

28/11/2020 12:00

COMMENTAAR: Goodwill in de zorg

 

TRANSPARANTIE WAS HET toverwoord bij de tweede vergadering van de Zorgraad voor dit jaar. Het allerbelangrijkste dat blijkt uit deze vergadering is dat de zorg betaalbaar moet blijven voor een groot deel van de samenleving, anders valt het systeem van verzekeren van de zorg in elkaar.

Eén van de grootste onthullingen tijdens deze vergadering is wel dat de directeur van Parsasco die de Survam vertegenwoordigde op de vergadering aangaf dat bepaalde tarieven met wel 75 procent omhoog zullen gaan. Terecht zegt hij ook daarbij dat hij en zijn Survam vrezen dan grote groepen mensen in dat geval gesubsidieerd zullen moeten worden door de Staat, of uit het systeem zullen vallen en dus niet verzekerd zullen zijn.

Aan de andere kant staan de zorgverleners van wie vrijwel geen vertegenwoordiger aanwezig was bij de vergadering. Daar zitten grootverdieners tussen die naar huis gaan met bedragen van SRD 100.000 per maand. Hoe ethisch is het om in deze tijd van gepredikte massale opoffering dat soort salarissen te toucheren? De minister vond het maar eenzijdig om alleen maar te noemen wat de zorgverleners verdienen, en niet wat de assuradeurs opstrijken.

Wat helemaal erg is, is het feit dat zowel assuradeurs als zorgverleners geen kwaliteitsstandaarden hebben waar ze aan gehouden kunnen worden en die regelmatig worden getoetst voordat deze gigantische bedragen worden uitgekeerd aan beide partijen. De klachten en het niveau van onze zorg zijn van dien aard dat het zulke hoge bedragen aan verzekering en dienstverlening niet rechtvaardigt.

Het is trouwens lekker comfortabel voor de assuradeurs om richting zorgverleners te wijzen, terwijl een blik op de jaarverslagen aantoont dat deze bedrijven behoren bij de ondernemingen in Suriname die het meeste geld verdienen. Hun optrekken zien er ook niet bepaald armzalig uit. Bovendien hebben de zorgverleners en de cliënten een valide punt als ze aangeven dat zonder een duidelijke reden premies in het verleden al zijn verhoogd. Dit terwijl zorgverleners geen hogere uitkeringen hebben gehad en bijvoorbeeld de nierdialyse een van de diensten is die in gevaar is omdat assuradeurs kennelijk geen hoger tarief willen uitkeren.

Vandaar inderdaad de enorme roep om transparantie van niet alleen de Zorgraad, maar ook cliënten. In het Suriname van vandaag maken mensen harde keuzes. Levensonderhoud is zo duur geworden dat een verzekering voor ziektekosten op de achtergrond raakt. Transparantie moet ook komen van de overheid in de kwestie SZF. Daar wilde niemand duidelijkheid over geven tijdens de vergadering. Duidelijk is wel dat er een grote groep mensen is die door de politiek verzekerd of niet de enorme premies bij de particulieren niet kan betalen. Dus ook de vraag aan de overheid hoe de nieuwe invulling van het SZF eruit zal zien. Er zal veel goodwill nodig zijn van alle partijen om dit moeilijk varkentje voor eens en altijd te wassen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina