Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Verandering van spijs

COLUMN: Verandering van spijs

21/07/2021 14:00 - SERIEUS!?

COLUMN: Verandering van spijs

Ivan Cairo  

Je wordt er bijna moedeloos van. Al die plotwendingen en verrassingen waarmee het coronavirus ons confronteert. Niks is by-the-book en de hele situatie neigt naar een gebed zonder einde. Corona schijnt het piaw piaw piaw-spel te spelen met ons. De wereldbevolking schijnt na langer dan een jaar in bijna volledige isolatie te hebben doorgebracht de overhand niet te kunnen krijgen op dat beestje dat we niet eens met het blote oog kunnen zien, maar in staat is zo veel leed, ergernis en economische schade te veroorzaken. In Nederland hebben virologen opnieuw alarm geslagen.

In Nederland hebben virologen opnieuw alarm geslagen. De deltavariant is zó besmettelijk dat ook mensen die al volledig gevaccineerd zijn het virus kunnen doorgeven aan anderen. Hoewel gevaccineerden die de deltavariant oplopen naar verluidt niet zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden, kunnen ze het virus wel overdragen op anderen. Daarom zouden, volgens een publicatie in de Volkskrant, mensen die zijn gevaccineerd zich aan dezelfde spelregels moeten houden als niet-gevaccineerden: direct testen bij klachten, testen voor toegangsbewijzen en na terugkomst van vakantie én extra goed afstand houden tot mensen die nog niet zijn gevaccineerd.

Volgens de Amerikaanse Gezondheidsdienst CDC komt 83 procent van de nieuwe Covid-19-gevallen in de VS door de deltavariant. Die is intussen ook al opgedoken in de buurlanden Brazili en Frans-Guyana. Naarmate de tijd vordert kruipt het virus ook steeds dichterbij en is het geen ver-van-mijn-bedissue meer. De ene keer is het een oude schoolvriend, een naaste buur, een zwager of ander familielid of collega die door het virus is gepakt. Ik maak me dus geen enkele illusie dat ik geen Covid-19 zal krijgen.

Natuurlijk hoop ik het niet, maar als ik kijk naar de mate waarop besmettingen plaatsvinden zal dat beestje ook bij mij komen aankloppen. Daarop ben ik voorbereid. De eerste vaccinatie is al genomen, deze week volgt de tweede prik. Duimen dat dat meer dan voldoende is om een eventuele besmetting zonder kleerscheuren te doorstaan.

Dat nog niet iedereen overtuigd is dat vaccinatie voorlopig de enige manier is om een levensbedreigende besmetting te overleven is vervelend. De overheid dient zich harder in te zetten om daarin verandering te brengen. Niet door te dreigen of op een verkapte manier mensen te dwingen zich te laten vaccineren. Misschien door mensen huis aan huis te sturen in de wijken en regeringsfunctionarissen die mogelijk als een rode lap op een stier op delen van de samenleving werken in het intensievere voorlichtingstraject op de achtergrond houden. Verandering van spijs doet misschien eten.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina