Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dit is het slechtste dat ik heb meegemaakt'

'Dit is het slechtste dat ik heb meegemaakt'

22/07/2021 15:15 - Van onze redactie

'Dit is het slechtste dat ik heb meegemaakt'

 

PARAMARIBO - Hij is "absoluut geen klager". Maar als hij de Olympische Spelen van Tokio zet naast andere grote sportevenementen die hij heeft bezocht, komt Marciano Zalman al binnen de eerste week tot één conclusie: "Dit is het slechtste dat ik heb meegemaakt."

Zalman werd na aankomst in Tokio geplaatst in het APA Hotel, waar hij de komende drie weken zal verblijven. Vanaf de luchthaven ging het contact met de rest van de Surinaamse delegatie - chef de mission Kirtie Algoe, zwemmer Renzo Tjon-A-Joe en coach Yash Daryanani - 'verloren'. "Ik zit nu al vier dagen in Tokio en heb nog geen van onze delegatieleden ontmoet", laat hij weten.

Daarboven kreeg hij een andere dompers te verwerken. "Vandaag is bekendgemaakt dat we helemaal niet meer in het Olympisch dorp mogen." Bij vorige toernooien mocht dat na aanvragen van een dagpas. Maar die optie is er in Tokio niet meer.

De bedoeling was ook dat Zalman als persattache zou meelopen in het defilé tijdens de openingsceremonie. "Dat was vooraf toegezegd, maar ook daarop is de organisatie teruggekomen en mag het dus niet meer", zegt hij teleurgesteld. Tjon-A-Joe zal de vlag dragen, terwijl ook zijn coach en Algoe zullen meelopen. Zalman zal het geheel vanuit de tribune gadeslaan. Zijn ticket heeft hij intussen al opgehaald.

Het werk naar behoren uitoefenen wordt een hele uitdaging, vertelt hij. "We zitten namelijk in quarantaine, wat inhoudt dat we dus zoveel mogelijk geïsoleerd moeten blijven. Zoveel mogelijk binnen blijven en geen gebruik maken van openbaar vervoer. Wij mogen wel de Olympische locaties bezoeken, maar ook daarvoor zijn er miljoen regels."

Als Zalman naar een wedstrijdlocatie wil, ongeacht welke sport, moet hij vier dagen van te voren een aanvraag doen. Eén dag vóór de wedstrijd hoort hij dan of zijn aanvraag is goedgekeurd. "Voorlopig mag ik niet naar trainingen gaan, dus ook die optie om de sporters te ontmoeten is weggevallen. De meerwaarde die ik zou moeten geven aan het geheel, is nu bijna gekrompen tot het nulpunt" zegt hij mismoedig.

Volgens Zalman is het duidelijk dat kleine landen, zoals Suriname, die met één of twee journalisten aanwezig zijn, het "ontzettend moeilijk" zullen krijgen om te doen wat ze willen doen. De sportjournalist geeft aan dat er "heel veel kritiek" is op de organisatie. "Veel zaken waren nog niet in orde toen er al heel wat delegaties arriveerden en ook de communicatie loopt niet altijd smooth."

Het mediacentrum mag wel ongelimiteerd worden bezocht, maar ook daar verloopt het niet vlekkeloos. "Als ik sommige dingen over de media vraag, zeggen ze dat de chef de mission dat moet aanvragen. Geef ik het door aan Kirtie en zij vraagt dat in het dorp, krijgt ze te horen dat de info in het mediacentrum wordt gegeven. Soms heel frustrerend", aldus Zalman. De Olympische Spelen beginnen formeel op 23 juli, maar onder meer met het onderdeel voetbal is al een aanvang gemaakt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina