Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ziekenhuizen reiken president Santokhi ‘crisisplan’ aan

Ziekenhuizen reiken president Santokhi ‘crisisplan’ aan

14/10/2021 05:59 - (Bewerkt persbericht)

Ziekenhuizen reiken president Santokhi ‘crisisplan’ aan

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - De ziekenhuizen in Suriname hebben samen met artsen en specialisten een ‘crisisplan’ opgesteld voor de komende drie maanden. Het plan behelst uitbreiding van de zorgcapaciteit in de ziekeninstellingen en versterken van het team van deskundigen en verpleegpersoneel. Dit moet ervoor zorgen dat de Covid-19-zorg in de ziekenhuizen aan patiënten gegarandeerd blijft. Donderdag overhandigt Claudia Marica-Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), dit crisisplan aan president Santokhi.

Redan zal dit doen namens alle ziekenhuizen, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht. Het belang van het crisisplan is door diverse partijen in de zorgsector onderstreept, maandag tijdens een onderhoud met het staatshoofd. Het plan moet ervoor zorgen dat er voldoende patiënten met Covid behandeld kunnen worden en dat zij niet naar huis worden gestuurd om in thuisisolatie te verblijven.

Momenteel is er sprake van een groot aantal patiënten die niet kunnen worden opgenomen door te weinig ziekenhuisbedden, zegt de Nederlandse arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger. Hij staat de Surinaamse overheid bij in de Covid-19-pandemie. Sprenger rapporteert dat er bij de eerste checkpoint op het KKF-terrein alle bedden bezet zijn. Normaal schuiven patiënten na enkele uren daar te zijn verzorgd door naar een ziekenhuis. Maar veelvuldig gebeurt dat niet omdat de ziekenhuizen vol zijn. Daarnaast is er een tekort aan specialisten voor de zorg van Covid-patiënten.

Om tot oplossingsmodellen te komen voor dit acute probleem hebben de ziekenhuizen en specialisten, met de overheid, de koppen bij elkaar gestoken. Het crisisplan voorziet voor de komende drie maanden in uitbreiding van het aantal ziekenhuisbedden en voldoende artsen, specialisten en verpleegkundigen. Een vereiste is wel dat de ziekeninstellingen zo goed mogelijk met elkaar samenwerken zodat de opname van patiënten verzekerd blijft. "Er zijn gewoon te veel patiënten, omdat ze helaas niet gevaccineerd zijn", stelt Sprenger. "Desondanks moet je ervoor kunnen zorgen dat je de zorgcapaciteit gaat versterken. Door bijvoorbeeld meer opvang en beddencapaciteit beschikbaar stellen en voldoende artsen die voor de patiënten kunnen zorgen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina