Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Monumenten Binnenlandse Oorlog bijna af

Monumenten Binnenlandse Oorlog bijna af

19/07/2015 05:21 - Gilliamo Orban

Het monument van gevallen militairen en burgers aan de Waterkant.

Het monument van gevallen militairen en burgers aan de Waterkant. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De twee monumenten ter herdenking van de doden die zijn gevallen tijdens de Binnenlandse Oorlog (1986-1992), zijn bijna af. Ze zullen op een nog te bepalen datum, na de inauguratie van de president en vicepresident op 12 augustus, worden onthuld. Dat zegt voorzitter Henk Herrenberg van de 'Commissie realisatie monumenten voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog'.

De monumenten kosten samen ongeveer SRD 500.000. Het monument van gevallen militairen en burgers komt aan de Waterkant en er komt ook een monument bij de Memre Boekoe-Kazerne ter nagedachtenis van alleen gesneuvelde militairen. Dit tweede monument heeft de vorm van een rots, waarop alle namen van de gesneuvelde soldaten komen te staan. Het andere dat aan de Waterkant staat, is in de vorm van een piramide gebouwd, met aan de top een knak, die staat voor de gebroken mensenlevens. "We zullen vooral hulde brengen aan de militairen die zijn gesneuveld. Ze hebben hun leven gegeven voor de verdediging van onze soevereiniteit", zegt Herrenberg.

De Binnenlandse Oorlog was een strijd tussen het Surinaamse leger onder leiding van toenmalig sergeant Desi Bouterse en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Er zijn toen vermoedelijk meer dan tachtig militairen gedood. De bouw van de twee monumenten heeft langer geduurd dan voorzien, omdat er niet genoeg geld was. Het protest van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname tegen de bouw van het monument op historische gronden, heeft geen invloed gehad op de werkzaamheden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina