Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsschuld naar record SRD 6,1 miljard

Staatsschuld naar record SRD 6,1 miljard

21/07/2015 13:26

Staatsschuld naar record SRD 6,1 miljard

 

PARAMARIBO/ DEN HAAG - Suriname heeft per mei 2015 een totale staatsschuld van 6,1 miljard Surinaamse dollar. Ten opzichte van 2010, is dit een stijging van ruim vijftig procent in vijf jaren. Dit blijkt uit cijfers van zowel het Bureau Staatsschuld als de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

"Het is helemaal niet zorgwekkend", benadrukt Amzad Abdoel, waarnemend fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), over de recordstaatsschuld, in gesprek met de krant. Hij beargumenteert daarbij dat de overheid nog steeds in staat is te voldoen aan haar betalingsverplichtingen.

Anderzijds zou de overheid, volgens de wet, bijkans het dubbele van dat bedrag mogen lenen. Desondanks blijven financiële deskundigen waarschuwen dat er orde op zaken gesteld moet worden. Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten, geeft aan dat er niet 'sec' gekeken moet worden naar de leenruimte - 60 procent van de totale waarde van de economie (BBP)- die de wet voorschrijft: "Wij moeten rekening houden met wat de economie kan dragen en dat ligt beduidend lager."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina