Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Exporteurs weten niets van nieuwe rijstdeal

Exporteurs weten niets van nieuwe rijstdeal

03/08/2015 12:17 - Van onze redactie

Rijst gereed voor de export. De rijstverwerkers zeggen dat ze niets weten over de nieuwe overeenkomst onder de PetroCaribe deal.

Rijst gereed voor de export. De rijstverwerkers zeggen dat ze niets weten over de nieuwe overeenkomst onder de PetroCaribe deal. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Rijstverwerkers wisten tot zondag niets van de nieuwe overeenkomst tussen Suriname en Venezuela, onder de PetroCaribe deal. "Ik denk dat we als Vereniging van Rijstexporteurs de minister om duidelijkheid zullen vragen", zegt bestuurslid Rakesh Narsingh.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft de vorige week een overeenkomst getekend in Venezuela voor de levering van iets meer dan 19.000 ton witte rijst. "We zijn nu bezig met voorbereidingen voor de eerste verscheping", zegt Algoe. Hij denkt dat het eerste transport van 6.250 ton binnen drie weken kan plaatsvinden. De PetroCaribe overeenkomst is ondertussen een zeer gevoelige kwestie geworden in Nickerie. Toenmalig VRE-voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin moest eerder dit jaar het veld ruimen, nadat binnen de organisatie heibel was ontstaan, omdat leden meenden dat hij zichzelf bevoordeeld had bij de enige export van padie tot nu toe onder deze overeenkomst.

Overigens is men het binnen de sector eens met de stelling van Algoe dat bij de levering van rijst er voordeel is in de vorm van bijproducten als slijpmeel, die dan voor de lokale productie bestemd blijven. Over andere voordelen lopen de meningen uiteen. Terwijl een exporteur zegt geen verschil te zien, aangezien beide producten voor export om een goede verwerking vragen, ziet een andere problemen. "Je zal zien dat er maar vier of vijf molenaars zijn van wie de faciliteiten voldoen aan wat de Venezolanen vragen", beweert een andere. De minister zegt zich nu volledig te richten op de export van witte rijst. De sector kijkt er, met de ervaring van het recente verleden, nu met argusogen naar.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina