Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Woonzorgcentrum voor demente personen

Woonzorgcentrum voor demente personen

22/10/2015 00:02 - Fariel Menso

Gerda Havertong (l) initiatiefnemer van woonzorgcentrum Wiesje maakt zich klaar voor een proost bij de opening. Zij prijst zich gelukkig, maar is nog niet helemaal voldaan. "Ik ben nog niet klaar", zegt zij doelend op het resterend deel van het centrum dat nog afgemaakt moet worden.

Gerda Havertong (l) initiatiefnemer van woonzorgcentrum Wiesje maakt zich klaar voor een proost bij de opening. Zij prijst zich gelukkig, maar is nog niet helemaal voldaan. "Ik ben nog niet klaar", zegt zij doelend op het resterend deel van het centrum dat nog afgemaakt moet worden. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Stichting Wiesje heeft dinsdag aan de Kanagalaan, haar woonzorgcentrum voor demente personen geopend. Hiermee kan dag en nacht aan acht mensen zorg worden geboden.

Voorzieningen voor mensen met dementie in Suriname zijn ontoereikend en vanuit dat oogpunt is Stichting Wiesje ontstaan. De eerste bewoners worden in november verwacht. In het project is ruim 300.000 euro geïnvesteerd. De bouw begon oktober vorig jaar. De slaapruimten zijn op elkaar aangesloten en beschikken over een eigen, aangepast bad en toilet. Er moeten nog drie woonruimtes en een hoofdgebouw verrijzen op het terrein. De kosten daarvoor zijn geraamd op 1.2 miljoen euro.

Initiatiefnemer Gerda Havertong heeft in haar toespraak bij de opening de nadruk gelegd op de noodzaak van zorg voor mensen die lijden aan dementie. Het opzetten van het centrum werd haar missie nadat haar familie slachtoffer werd van dementie. "Dementie verrast je. In 1993 toen ik zou trouwen vroeg ik mijn moeder om een ei voor mij te koken. Ik haastte me naar boven en dan weer naar beneden en toen vroeg mijn moeder: hoe moet ik een ei koken." Het maakte haar kapot, dat er geen contact meer was met haar moeder. "Ze was weg, voordat ze overleden is. In onze familie had dementie zich nooit voorgedaan."

Havertong, bekend Surinaams-Nederlandse televisiepresentator sprak haar dankbaarheid uit aan bedrijven, organisaties en personen die haar missie tot de hunne hebben gemaakt. Het centrum is vernoemd naar haar moeder Heloise Havertong-Nooitmeer.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina