Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Zonder Rubia zou Wan Pipel niet zo goed zijn’

‘Zonder Rubia zou Wan Pipel niet zo goed zijn’

17/02/2016 16:59 - Naomi Hoever

Rubia en Roy, gespeeld door Diana Gangaram Panday en Borger Breeveld, in een romantische scène uit Wan Pipel.

Rubia en Roy, gespeeld door Diana Gangaram Panday en Borger Breeveld, in een romantische scène uit Wan Pipel. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Zonder Rubia zou Wan Pipel niet zo goed zijn geweest”, zegt cineast Pim De La Para als reactie op het overlijden van Diana ‘Rubia’ Gangaram Panday. “Zij was geen beroepsactrice maar deed niet onder voor Willeke van Ammelrooy.” De la Parra is de regisseur en scenarioschrijver van deze filmklassieker (1976) waarin Borger Breeveld de mannelijke hoofdrol speelt.

Gangaram Panday die de vrouwelijke hoofdrol Rubia vertolkt, overleed dinsdag in het Academisch Ziekenhuis, waar zij al enige tijd werd verpleegd. "Rubia was authentiek", zegt De la Parra. Gangaram Panday is met haar filmnaam in het echte leven doorgegaan. De la Parra omschrijft haar als een lieve vrouw maar moeilijke vrouw. "Er is heel veel over haar te vertellen, maar het lot heeft haar pijn en verdriet gebracht. Zij heeft ook geen ondersteuning kunnen vinden bij anderen ook omdat zij een moeilijk mens was."

Tijdens de opname van de film vond Gangaram Panday dat zij te weinig betaald werd. "Zij waande zich een actrice als Elisabeth Taylor." Maar dat had niet zozeer met inhaligheid te maken als wel met haar persoonlijke problemen. De regisseur heeft toen met behulp van de arts Ivita de Vries Gangaram Panday opgevangen en haar enigszins weer op weg geholpen.

De la Parra had gehoopt dat er voor 'Rubia' een monument zou worden opgezet. Hij ziet haar als een voorbeeld voor jonge Hindostaanse vrouwen. "Maar het leven heeft gemaakt dat zij niet als voorbeeld heeft kunnen leven. Haar karakter en moeilijke jeugd hebben gemaakt dat het anders uitpakte."

Gangaram Panday is 67 jaar geworden en is woensdagmiddag in besloten kring gecremeerd.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina