Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik heb het geld niet ervoor’

‘Ik heb het geld niet ervoor’

23/02/2016 15:40 - Merredith Bruce

Consumenten kiezen voorzichtig de producten die zij nodig hebben.

Consumenten kiezen voorzichtig de producten die zij nodig hebben. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Ondernemers zijn genoodzaakt om de import terug te schroeven door de afgenomen koopkracht bij consumenten. Gezien de hoge kosten van levensonderhoud en daardoor gestegen winkelprijzen, komt deze groep er niet onderuit om haar koopgedrag aan te passen. De redactie peilde dinsdag de mening van consumenten bij bekende supermarkten.

Preemwatie Singh (22) doet samen met haar moeder inkopen bij Combé Markt. "Bij een besteding van 500 SRD konden we rekenen op twee volle manden met producten, maar nu krijg je nog net één mand vol", zegt ze.

Hoewel de economische situatie in Suriname minder gunstig is, is die toch beter dan in haar land van afkomst. "In Guyana zijn de goederen nog duurder", zegt ze. De 45-jarige Cynthia die de krant in Best Mart sprak, zegt dat zij nu "slimmer" inkopen doet. "Ik kies nu voor goedkopere alternatieven. Voorheen kocht ik bijvoorbeeld een bepaald merk bruine bonen, maar omdat dat nu duurder is, kies ik voor een goedkoper merk, maar ik let wel op de kwaliteit."

Het is haar opgevallen dat ondernemers op allerlei manieren bezuinigen. "Ik merk dat airco's en lichten in enkele winkels uitstaan. Het is warm en donker en je ziet ook lege schappen." Ook Edgar Lau Toe (57) is selectief geworden in zijn koopgedrag. "Ik koop wat noodzakelijk is en minder luxe producten. Een buitenlandse yoghurt bijvoorbeeld waarvoor ik 16 SRD betaalde kost nu 22 SRD. Ik heb het geld er niet voor."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina