Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pentagon presenteert plan voor opvang gevangenen Guantánamo in VS

Pentagon presenteert plan voor opvang gevangenen Guantánamo in VS

23/02/2016 18:11

President Barack Obama onderneemt stappen om Guantánamo Bay te sluiten.

President Barack Obama onderneemt stappen om Guantánamo Bay te sluiten.  

De laatste gevangenen die nog worden vastgehouden in Guantánamo Bay en niet overgeplaatst kunnen worden, moeten in Amerika worden opgevangen zodat het kamp op Cuba kan worden gesloten. Dat plan heeft het Pentagon dinsdag voorgelegd aan het Congres. Dit schrijft NU.nl dinsdag.

Het Pentagon heeft berekend dat sluiting van Guantánamo Bay 290 tot 457 miljoen dollar kost. De opvang van gevangenen op de basis in Cuba kost volgens het ministerie van Defensie per jaar 65 tot 85 miljoen dollar meer dan detentie in de VS. Voor de berekening keek het Pentagon naar dertien detentiecentra in de VS die volgens het ministerie in aanmerking komen voor de opvang van Guantánamo-gevangenen. Dit jaar moeten 35 gevangenen van Guantánamo Bay worden overgebracht naar andere landen.

Door de jaren heen is het gevangenenaantal in Guantánamo al sterk afgenomen. Momenteel bevinden zich nog 91 gevangenen in het kamp op Cuba. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbewegingen al-Qaeda en de Taliban. De gevangenen die dan nog overblijven en niet kunnen worden vrijgelaten omdat ze nog altijd een bedreiging vormen, moeten volgens het Pentagon naar Amerika worden overgebracht. Daarvoor moet uiteindelijk één detentiecentrum worden aangewezen. (NU.nl)

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina