Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verzorging padie opnieuw in gedrang door watertekort

Verzorging padie opnieuw in gedrang door watertekort

10/01/2017 12:31 - Beta Debidien

Een tracktor pompt water uit een loosleiding over naar een rijstareaal. Er is een terkort aan water waardoor boeren genoodzaakt zijn te pompen uit de leidingen.

Een tracktor pompt water uit een loosleiding over naar een rijstareaal. Er is een terkort aan water waardoor boeren genoodzaakt zijn te pompen uit de leidingen. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De rijstsector in Nickerie wordt sinds eind december weer geconfronteerd met een ernstig tekort aan zoetwater. Door het stilleggen van de pompen te Wakay kort voor de kerst, is het waterpeil in de Nanizwamp de afgelopen dagen gezakt tot een niveau waardoor het bevloeien van de arealen in de polders niet meer mogelijk is. Hierdoor kunnen boeren hun gewas niet verzorgen.

 Dit betekent dat niet bemest en onkruid niet bestreden kan worden. De pompen zijn stilgelegd, omdat de benzine die ze moet aandrijven, op is.Het probleem is des te groter, omdat de meeste Adron rijstsoorten die begin van de inzaaiperiode in november vorig jaar zijn ingezaaid, al in bloei staan. "Het is de tweede keer sinds de najaarsinzaai is begonnen, dat wij zitten met waterschaarste", zegt boer Radjes.

De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren associatie, Harinandan Oemraw, is boos vanwege de steeds terugkerende stagnatie door het uitvallen van het pompgemaal. De rijstboeren worden elk seizoen geconfronteerd met hetzelfde probleem. Oemraw vraagt zich af wanneer dit euvel duurzaam zal worden opgelost, "want het kan niet zo zijn dat wij steeds aan de bel moeten trekken, terwijl mensen dicht bij de overheid weten hoe belangrijk water is voor de rijstsector."

Richenel Small, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject is zich bewust van de situatie. Hij zegt dat zijn organisatie er alles aan gedaan heeft, om tijdig 100.000 liter brandstof voor het pompgemaal te Wakay te regelen. Hij verwacht dat de situatie over enkele dagen zalzijn genormaliseerd, "maar we kunnen slechts drie weken ermee draaien. Natuurlijk hangt alles af van het weer." 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina