Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Obama pleit in afscheidsspeech voor beschermen democratie

Obama pleit in afscheidsspeech voor beschermen democratie

11/01/2017 12:54

Obama pleit in afscheidsspeech voor beschermen democratie

Foto: ANP  

PARAMARIBO - Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) zijn laatste toespraak gehouden als president van de Verenigde Staten. In Chicago sprak hij het Amerikaanse volk toe over democratie, economische gelijkheid en rassengelijkheid.

Obama (55) werd verwelkomd met een minutenlang applaus. "Blijf! Nog eens vier jaar", scandeerde het publiek gedurende zijn toespraak. "Vanavond is het aan mij om jullie, het Amerikaanse volk, te bedanken. Jullie maakten mij een betere president, een betere man." "Na acht jaar als jullie president geloof ik dat verandering alleen kan plaatsvinden als gewone mensen worden betrokken en samenkomen om die verandering te eisen."

"Democratie is altijd moeilijk, omstreden en soms ook bloedig geweest. Voor elke twee stappen die we vooruitgaan, voelt het soms alsof we er weer één teruggaan", aldus Obama, die in een groot deel van zijn toespraak sprak over democratie. Obama noemde de beëdiging van aankomend president Trump, volgende week vrijdag, als een voorbeeld voor democratie. "De wereld zal getuige zijn van een mijlpaal in onze democratie: een vredige machtsoverdracht van een door het volk gekozen leider naar de volgende."

Volgens Obama ligt er een goede toekomst voor Amerikanen in het verschiet, zolang de democratie wordt beschermd. "Dankzij onze jeugd, drijfveren, diversiteit, openheid en vernieuwing", vervolgde Obama. "Maar die toekomst kan er alleen komen als de politiek het fatsoen van het volk vertegenwoordigt." Ook solidariteit is volgens Obama belangrijk. "Het idee dat ondanks onze verschillen, we er met z'n allen verantwoordelijk voor zijn. Samen staan of vallen we."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina