Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi: ‘Corruptie-perceptie Suriname moet weg’

Santokhi: ‘Corruptie-perceptie Suriname moet weg’

11/01/2017 21:49 - Ivan Cairo

Santokhi: ‘Corruptie-perceptie Suriname moet weg’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De internationale perceptie dat Suriname een supercorrupt land is en de veronderstelling hier dat alleen met een wet corruptie kan worden aangepakt, moet weg. VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi merkte op tijdens de behandeling van de Anti-corruptiewet, dat regelmatig internationale rapporten worden uitgegeven waarin Suriname als een corrupt land wordt aangemerkt zonder dat de regering of de autoriteiten dit weerleggen.

Als gevolg hiervan blijft de perceptie overeind dat in Suriname veel corruptie plaatsvindt, meent het assembleelid. De regering heeft volgens hem als plicht om adequaat antwoord te geven op de voornoemde rapporten en presentaties. Dit wordt echter nagelaten waardoor de negatieve beeldvorming over het land in stand blijft. Overigens is Santokhi een van de politieke leiders die geregeld roept dat er veel corruptie in het land plaatsvindt. Dit zou zijn toegenomen na het aantreden van de regering Bouterse-I in 2010.

Ook de veronderstelling bij brede lagen van de samenleving dat alleen met een anti-corruptiewet zaken kunnen worden aangepakt, is verkeerd. De anti-corruptiewet is slechts een aanvulling. Santokhi somde tal van artikelen in het wetboek van Strafrecht op en andere wetgeving waarmee deze vorm van criminaliteit kan worden aangepakt. "We hebben voldoende wetten om corruptie aan te pakken", aldus Santokhi.

NDP-fractielid Roche Hopkinson voerde aan dat er een "ontgijzeling" in de samenleving dient plaats te vinden om zo een klimaat te scheppen waarbij minder ruimte is voor corruptie. Volgens hem is de samenleving als totaliteit debet aan corruptie en houden ook burgers dat in stand. "De acceptatie van onschuldige handelingen groeien uit tot grove acties van corruptie", zei Hopkinson. Als voorbeeld noemde hij dat een ambtenaar bij Openbare Werken bij aanbestedingen geen corruptie kan plegen als een ondernemer niet hieraan meewerkt. De NDP'er zegt te geloven dat de wet zal voldoen aan daarin gestelde doelen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina