Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Afblijven!

COLUMN: Afblijven!

10/02/2017 14:00 - PS

COLUMN: Afblijven!

Philomena Bijlhout  

Het zal wel aan mij liggen maar de berichten in de kranten over de verkrachting van kinderen en incest in ons land lijken toe te nemen. Vrijwel altijd is de dader een goede (huis)vriend, vertrouwenspersoon of familielid. Hopelijk worden deze klootzakken voor de keuze gesteld: behandeld worden in het Psychiatrisch Centrum Suriname en een aantal jaren achter de tralies of op kosten van de staat castratie! En reken maar dat de Surinaamse gemeenschap het daarmee eens is. Zeg ik!

Net zo makkelijk concludeert de Surinaamse staat ook inzake de kwestie Yvanna Hilton (die operatief van man, vrouw is geworden) dat het gros van de Surinamers deze geslachtsverandering niet accepteert. Dus gaat de Staat in hoger beroep tegen de uitspraak over haar gekozen identiteit. De Staat wil bepalen of mijn ultieme geluk een paal of een poes is. Het moet niet gekker worden. En dat in een democratisch land!

Yvanna meissie, houd vol. Alles komt terecht. Als je weer in het ongelijk wordt gesteld en door moet procederen, ga je naar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties want Suriname is gebonden aan internationale verdragen die geratificeerd zijn door onze Nationale Assemblee. Dan wordt bevestigd dat je geen (Surinaams) wereldwonder bent en ligt er jurisprudentie voor lotgenoten en erkenning voor de rechten van lbgt'ers in ons land. Hierna is het feest en kun je de Staat aanklagen voor het schenden van je rechten als mens en achter poen aan.

Hetzelfde geldt in de kwestie van de politiek en de kerk die zich nog steeds publiekelijk bemoeit met het 8 Decemberstrafproces. Het is eervol dat bisschop Choenni van de rooms-katholieke kerk het initiatief nam voor een gebedsdienst aan de vooravond van het proces op 9 februari. Hij vroeg de deelnemers om wit aan te trekken als teken dat de rouw wordt afgelegd en men zich identificeert met verzoening en vergeving. Tijdens de gebedsdienst in de basiliek is gebeden voor een eerlijke rechtsgang, de rechters, het OM, slachtoffers, de nabestaanden en nu komt het ook voor de verdachten. De aankondiging hiervan voorafgaand aan de kerkdienst zorgde bij velen voor verwarring, omdat het standpunt van de rooms-katholieke kerk tot voor kort zich beperkte tot slachtoffers en hun nabestaanden behalve de daders.

Maar de knuppel lag nu in het hoenderhok en in de media verschenen uiteenlopende interpretaties met betrekking tot de oproep van de monseigneur. Parlementariër Misiekaba beredeneerde de oproep als een bevestiging dat er dus sprake was van een oneerlijke rechtsgang want anders zou de bisschop nu niet bidden voor een eerlijke rechtsgang. Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, daarentegen juichte het initiatief toe. Ze zei dat bidden voor 'een eerlijke rechtsgang' juist bedoeld is dat het proces eerlijk blijft. Hoe het ook zij, niemand reageerde op de overige gevoelige doelen van de dienst. Om me heen zag ik dezelfde tweespalt bij anderen die als grondslag had de onduidelijkheid over het bisdom zelf; waar het nu precies voor staat gezien zijn verleden.

Het was volle bak in de Kathedrale Basiliek met als kernboodschap dat het met ons land alleen goed komt langs de weg van verzoening en vergeving, met daarin een wijze balans. De jaren '80 blijven wij over spreken. Toch roep ik onze religieuze leiders op zich, hoe goed bedoeld dan ook, niet meer met de rechterlijke macht en de politiek te bemoeien. De rechtszitting van gisteren is voor iedereen weer op een "verrassing" uitgelopen. Als Yvanna Hilton trouwt, een gezinnetje begint en zich wil verbinden aan een kerk, dan hoop ik dat ook zij weer zorgt voor een doorbraak, omdat er dan een kerk is die haar accepteert ondanks haar geslachtsverandering.

dwtbijlhout@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina