Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Historische begraafplaatsen worden beter geïnventariseerd

Historische begraafplaatsen worden beter geïnventariseerd

10/02/2017 19:12 - Audry Wajwakana

Historische begraafplaatsen worden beter geïnventariseerd

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Langzaam maar zeker begint het herstel van de Nieuwe Oranjetuin zichtbaar te worden. De grote gaten in de bakstenen omheining van de achttiende-eeuwse begraafplaats (1930) zijn volledig gedicht en ook de schoonmaak vordert, sinds het startsein vorig jaar augustus werd gegeven.

"Momenteel zijn we in de derde week van de schoonmaak van het westelijke gedeelte, maar deze zijde is een grote uitdaging om schoon te maken", zegt Johan Roozer, voorzitter van de werkcommissie Rehabilitatie Nieuwe Oranjetuin. Het blijkt dat de meeste bomen uit of naast de graven groeien. De meeste bijen zitten in deze bomen. Desondanks is de commissievoorzitter erg tevreden over de vorderingen.

Van 5 tot 17 februari vertoeft een Nederlandse delegatie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Suriname, die de commissie ondersteunt met het opstellen van een restauratieplan van de historische begraafplaats. Eenmaal in Suriname maakt ze gelijk gebruik van de gelegenheid te kijken hoe het gesteld is met de overige oude begraafplaatsen. Om haar een beeld te geven daarvan zijn de delegatieleden naar Mariusrust, Oud Lina's Rust en Oud Vrede en Arbeid gebracht.

In verband met hun aanwezigheid wordt er een openbare lezing door het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in samenwerking met de Stichting Openlucht Museum Fort Nieuw Amsterdam georganiseerd. De lezing wordt 12 februari in het restaurant bij de gevangenis van het Openluchtmuseum te Fort Nieuw Amsterdam in het district Commewijne gehouden.

Architect Philip Dikland zal een presentatie geven over de graven die liggen op de plantages in Commewijne en hoe die er nu uit zien. "Die informatie is belangrijk voor de afweging welke graven we kunnen beschermen en welke niet", legt Roozer uit. De lezing begint om een uur 's middags.

Voorafgaande aan de lezing houden vertegenwoordigers van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname, Commissie Monumentenzorg, Stichting Stadsherstel Suriname en Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname een korte inleiding over hun organisaties. Het geheel wordt muzikaal afgesloten met Major Minor onder leiding van Astra Slooten.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina