Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijksmuseum maakt tentoonstelling over slavernijverleden

Nieuwe directeur Rijksmuseum maakt tentoonstelling over slavernij

10/02/2017 10:16

Een diorama van Gerrit Schouten met als thema een slavendanstafereel.

Een diorama van Gerrit Schouten met als thema een slavendanstafereel.  

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum houdt in 2020 een tentoonstelling over het Nederlands slavernijverleden. Dat zegt directeur Taco Dibbits tegen de Volkskrant.

'De collectie van het Rijksmuseum vertelt de geschiedenis van Nederland die verbonden is met vele landen', aldus Dibbits. 'Op goede en minder goede manieren, het hoort erbij en moet allemaal worden getoond'.

De keuze is een breuk van de nieuwe directeur met de visie van eerdere directeuren, die weinig tot geen aandacht aan de duistere zijde van de Hollandse geschiedenis schonken. Bij de heropening in 2013 koos toenmalig directeur Wim Pijbes voor een vermenging van kunst en geschiedenis, pijlers die voorheen gescheiden waren in het museum.

Daarbij lag de nadruk op de successen: de Hollandse koopmansgeest, de handel, de meesterschilders als Rembrandt en Vermeer die dankzij de bloeiende economie in de Gouden Eeuw een markt hadden. Pijbes' motto: het museum is 'de schatkist van Nederland', Dibbits gaat nu laten zien hoe de Hollanders aan sommige van die schatten gekomen zijn.

Het museum beheert vele objecten die refereren aan de slavernijgeschiedenis. Er zijn diorama's - driedimensionale tableaus - van slavenplantages gemaakt door de Surinaams-Nederlandse kunstenaar Gerrit Schouten, er zijn vele etsen en enkele schilderijen met afbeeldingen van slaven, en er staan kindslaven als bedienden bij geportretteerde burgers op schilderijen. Volkskrant.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina