Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie Brazilië gaat door met 'dodelijke' staking

Politie Brazilië gaat door met 'dodelijke' staking

11/02/2017 15:17

 De Braziliaanse regering heeft de rust in Vitoria enigszins hersteld door soldaten en elite-eenheden van de federaale politie in te zetten.

De Braziliaanse regering heeft de rust in Vitoria enigszins hersteld door soldaten en elite-eenheden van de federaale politie in te zetten. Foto: NU.nl  

De politie in de Braziliaanse deelstaat Espirito Santo weigerde zaterdag weer aan het werk te gaan, onlangs een aankondiging van de regering dat er een akkoord was bereikt. De politie staakt al een week, wat heeft geleid tot een explosieve toename van het aantal moorden en berovingen.

"Er wordt naar hartelust geroofd en geplunderd, zelfs bij daglicht", aldus plaatselijke bronnen.  Inmiddels heeft de Braziliaanse regering de rust in Vitoria enigszins hersteld door duizenden soldaten en elite-eenheden van de federale politie in te zetten. Veel scholen, klinieken en andere publieke instellingen in de stad zijn gesloten en ook het openbaar vervoer rijdt niet meer. Ook veel bedrijven houden de deuren gesloten.

De stakende agenten zeggen dat ze al vier jaar geen opslag hebben gekregen, terwijl hun gemiddelde basismaandloon van 2.900 reais (875 euro) behoort tot de laagste lonen in Brazilië. Vrijdagavond maakte de regering bekend een akkoord te hebben bereikt met de vertegenwoordigers van de stakende politiemedewerkers, die zaterdagochtend weer aan het werk zouden gaan. Familieleden van de stakers ontkenden dat.

Omdat de Braziliaanse politie volgens de wet niet mag staken, spelen de families van agenten een grote rol door barricades buiten de politiebarakken op te richten en zo te voorkomen dat politiewagens kunnen uitrijden. Regeringswoordvoerder Gustavo Tenorio zei dat zevenhonderd van de stakende agenten mogelijk zullen worden vervolgd voor muiterij, tenzij zij zaterdag hun werk weer oppakten. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina