Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Adviseur Trump: hof ging boekje te buiten

Adviseur Trump: hof ging boekje te buiten

12/02/2017 18:20

Senior-adviseur Stephen Miller

Senior-adviseur Stephen Miller Foto: AP  

WASHINGTON - Trumps adviseur Stephen Miller heeft hard uitgehaald naar het hof van beroep dat de tijdelijke stopzetting handhaafde van het inreisverbod van de regering. De beleidsadviseur beklaagde zich tegenover Amerikaanse media over een 'machtsgreep door de rechterlijke macht'.

Het Witte Huis botste de afgelopen tijd herhaaldelijk met rechters over het per decreet afgekondigde inreisverbod, waarmee mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië werden geweerd uit de VS. Trump werd eerst teruggefloten door een rechter en ving later opnieuw bot voor het hof van beroep.

Volgens topadviseur Miller heeft het hof in San Francisco zich met de uitspraak bevoegdheden toegekend die 'stevig in handen van de president' horen te liggen. Hij wees erop dat rechters in de VS niet 'oppermachtig' zijn. Het is nog onduidelijk wat de volgende stap is van het Witte Huis. Trump heeft meerdere opties: zo kan hij onder meer een nieuw decreet afkondigen of naar het Hooggerechtshof stappen om alsnog groen licht te krijgen voor de uitvoering van het oorspronkelijke presidentiële bevel.

Tegenstanders van het inreisverbod maken zich ondertussen op voor de volgende ronde van de juridische strijd. De hoogste justitiefunctionaris van de staat Washington, Bob Ferguson, kondigde aan bereid te zijn getuigenverklaringen af te nemen bij regeringsfunctionarissen en documenten en mails op te vragen. Daar moet uit blijken wat 'de echte motivatie was' achter het decreet. BD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina