Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Caricom bezorgd om geweldsuitbarsting Dominica

Caricom bezorgd om geweldsuitbarsting Dominica

12/02/2017 05:29 - Ivan Cairo

Caricom bezorgd om geweldsuitbarsting Dominica

 

PARAMARIBO - Caricom-leiders maken zich ernstig zorgen om de situatie in Dominica. Dit werd vrijdag verwoord in een verklaring door de voorzitter van het regionale blok, president David Granger van Guyana. Hij stelt dat de organisatie “diep geschokt” is door de gewelddadigheden die zich in de nacht van dinsdag op woensdag in het lidland hebben voorgedaan.

Uit onvrede met het beleid van de regering van premier Roosevelt Skerrit gingen duizenden woedende burgers de straat op tijdens een protestdemonstratie. De betoging in de hoofdstad Roseau mondde uit in rellen waarbij mensen overgingen tot plunderen van winkels. De politie greep in en zette traangas in om de rellen neer te slaan. Voorzitter Granger stelt dat de landenorganisatie het recht van burgers om vreedzame protestdemonstraties te houden erkent.

"Echter, de Caricom veroordeelt het vandalisme dat heeft geresulteerd in het toebrengen van schade aan privébezittingen en ondernemingen." Hij dringt bij alle partijen aan op terughoudendheid en om de orde en rust waar de burgers en de rest van de Caricom bekend om staan, te bewaren. De ontevredenheid in de samenleving en in oppositionele kringen nam de afgelopen weken toe nadat het ene schandaal na het andere kwam bovendrijven over vermoedelijke verkoop van Dominicaanse diplomatieke paspoorten aan Chinese inlichtingenfunctionarissen en Iraanse zakenlieden.

Door de dag heen was de demonstratie overwegend vreedzaam verlopen, maar in de avonduren sloegen personen die in de hoofdstad waren blijven rondhangen winkelruiten met stenen in en plunderden. In sommige straten werden brandende barricades opgeworpen. De regering stelt oppositiepartij UWP die de demonstratie had geleid verantwoordelijk voor de rellen. De partij wijst de beschuldiging categorisch van de hand. UWP-leider Lennox Linton, die de "bandeloosheid" met klem veroordeelt, zegt dat de rellen uitbraken lang nadat de bijeenkomst van de oppositie was afgelopen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina