Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Verkeerd recept

COLUMN: Verkeerd recept

12/02/2017 12:00

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Nahar.

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Nahar.  

Ay Stuart. De haan van het Chinese nieuwe jaar heeft goed nieuws gekraaid. De Yorka-supu van Baas wordt niet zo heet gegeten als opgediend. De chefkoks van Baas, Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos en advocaat Irvin Kanhai, hebben in hun haast een verkeerd recept doorgegeven aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.

De week is echt niet goed begonnen voor de absolute bevelhebber van de 'revolutie'. Het was merkbaar dat de uitspraak van president Cynthia Valstein-Montnor van de Krijgsraad hem in het hart heeft geraakt. Het tempo van die beslissing viel Desi erg zwaar op de maag. Een geluk bij de pech van Baas; deze echte patriotten kunnen niet naar persoonlijke bevingen worden gereshuffeld. Op bepaalde momenten waar ik hem van ken heeft zijn meedogenloze leiderschap plaatsgemaakt voor zout zonder meerwaarde.

Gelukkig leven we niet meer in het primitieve jaar 1982. Toen was Cyrill Daal, die Bouterse op de knieën kreeg, een gewaarschuwd mens. Met als resultaat dat Daal in december 1982 danig werd toegetakeld en koelbloedig vermoord door de toenmalige legerleiding. De dode mus die Irwin Kanhai in de soep had gegooid komt nu naar boven drijven. Hoe kan ik met deze gegevens in Godsnaam, me door een hoofdverdachte massamoordenaar laten inzweren tot minister. No no, a no mi. Ja Stuart, toen was het de Nationale Militaire Bloed Raad die zonder blikken nog blozen besliste over leven en dood.

Toen hadden de opgepakte burgers geen juristen die in alle staatsrechterlijke rust hun werk konden doen om hun onschuld te mogen bewijzen. Kurt zegt: "Gods molen draait vijfendertig jaar lang op zijn eigen toeren, maar het draait. Op 8 en 9 december 1982 zijn Surinamers koelbloedig afgeslacht en vermoord en op 9 februari 2017 leek er weer licht aan het einde van die donkere tunnel. Ja Stuart, recht voor één, recht voor allen." 9 december 1982 was het de opperrechter Desi Bouterse die via de STVS het volk toesprak dat Surinamers 'op de vlucht' zijn doodgeschoten.

Stuart, via de soso lobi-achterdeur zijn er nog meer bekeerlingen de gemeente van Baas binnengeslopen. Zo is de heilige maagd mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram van de slurf van de olifant afgegleden naar het puntje van de gekrulde varkensstaart. Ook Ronald Hooghart 'de Zorro (nu een soro voor CLO!)' onder de Front-regering heeft zijn vechterspak allang verruild voor het carnavalspak van een sierlijk hobbelpaard. Brada Stuart, Kurt zegt: "Als de vos zijn passie preekt, boer pas op jouw kippen. Met een vos zoals Desi weet je het maar nooit. De kerkdienst van 8 februari was daarom 'no pleasure, strictly business'.

Gelukkig zijn er nog Surinamers die het zout zijn op deze aarde en het licht van deze wereld, die willen leven met de drie oerbegrippen van Gods woord: gerechtigheid, eerlijkheid en barmhartigheid. Onze gebeden zijn gedeeltelijk verhoord. Auditeur-militair Roy Elgin heeft geen onverklaarbare zonnesteek opgelopen. Het aangevraagde hoger beroep voor beoordeling van het wel of niet voortzetten van het 8 Decemberstrafproces is rechtmatig waardoor de strafeis nog even op zich laat wachten. Ma unu no e bruya. Onvermoeid zullen wij verder strijden tot het einde. naharahan0812@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina