Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkiezing jeugdparlement niet vergelijken met die van DNA

Verkiezing jeugdparlement niet vergelijken met die van DNA

12/02/2017 09:37 - Cheflin Paulus

Een stembus, stemhok en geheime verkiezingen. Allemaal kenmerken van de verkiezingen voor jeugdvertegenwoordigers die overeenkomen
met de verkiezingen voor De Nationale Assemblee.

Een stembus, stemhok en geheime verkiezingen. Allemaal kenmerken van de verkiezingen voor jeugdvertegenwoordigers die overeenkomen met de verkiezingen voor De Nationale Assemblee. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De fout die men maakt is het vergelijken van de verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) met die van De Nationale Assemblee. Ze zijn niet hetzelfde.” Zo reageert Aniel Ghisaidoobe, voorzitter van de organisatiecommissie van de verkiezingen, over het verloop van de telling van stemmen na de verkiezingen woensdag.

Met deze uitspraak verduidelijkt hij waarom de uitslag van de telling lang op zich laat wachten. De twee verkiezingen mogen nooit met elkaar vergeleken worden, omdat er een kleiner budget door de overheid beschikbaar is gesteld voor de totale organisatie. De instituten die de tussentijdse uitslagen bekend maken bij de DNA-verkiezing zijn er niet bij de verkiezing voor het NJP, zegt hij.

Stefanus Ligorie, ex-jeugdparlementariër, vindt het vreemd dat de uitslag zo lang op zich laat wachten. Hij heeft samen met enkele vertegenwoordigers van de groep 'Big Change' die meededen aan de verkiezingen van het NJP, zijn ontevredenheid geuit over het verloop van de telling bij een stembureau in Koewarasan. Op sociale media hebben veel jongeren ook hun bezorgdheid geuit over het verloop van de telling.

"Hoe moeten wij niet vergelijken? Ik ben het helemaal oneens als men zegt dat dit de normale procedure is." Ligorie zegt dat bij vorige verkiezingen van het jeugdparlement de uitslag nooit zo lang op zich heeft laten wachten. "Om te voorkomen dat er meer onzekerheid ontstaat bij de jongeren zou de organisatie met een verklaring moeten komen om de kiezers en kandidaten gerust te stellen. Er moet de jongeren geen zand in de ogen gestrooid worden."

Hij zegt dat er ook veel minder stemmen geteld hoeven te worden dan bij de algemene verkiezingen. "Ik geloof niets van wat beweerd wordt. Als de commissies nog bezig zijn moeten zij tenminste aangeven waarmee. Zo laat je mensen met vragen zitten waardoor er wantrouwen ontstaat. "

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina