Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Doorgaan of stoppen?

COLUMN: Doorgaan of stoppen?

13/02/2017 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Doorgaan of stoppen?

 

Tijdens de campagne heb ik er bewust voor gekozen het onderwerp links te laten liggen. Nu die periode achter ons ligt, verbreek ik het stilzwijgen. Wat heb ik me de voorbije weken geërgerd aan de jeugdparlementariërs en de kandidaten. De enige jeugdige die de afgelopen weken iets zinnigs zei, was de jongedame die bewust haar stembiljet ongeldig heeft gemaakt.

En waarom? Omdat ze het een grote poppenkast vindt. En volkomen terecht. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is dan misschien een uitzondering, maar voor de rest heeft dit kinderparlement ons alleen maar misère bezorgd. Alleen denk ik dat Yldiz zichzelf heeft ontwikkeld niet dankzij, maar ondanks het jeugdparlement.

En als er nog enige verbetering zat in het niveau van de kandidaten en jeugdparlementariërs. Het wordt echter alleen maar erger. Ze weten totaal niet waar ze het over hebben. Het gros van de kandidaten en de stemgerechtigden weet niet eens wat de taakstelling is van het NJP. Dat het een adviserend orgaan is. Anders kun je het niet verklaren dat ze allerlei beloftes doen, die alleen te realiseren zijn als je als kinderparlement een eigen budget hebt en uitvoeringscapaciteit. Over het niveau waarop ze in staat zijn zich in woord, en dan bedoel ik correct Nederlands, en geschrift uit te drukken, zal ik maar zwijgen. Het is gewoon bedroevend. Als dit de toekomst van ons land moet voorstellen, dan zie ik het somber in. En ik heb nu meer dan ooit de taak me zorgen te maken over de toekomst van Suriname.

U kunt nu natuurlijk denken, als u bovenstaande mening ook bent toegedaan, "Ai Giwani, geef ze. Teigi den gi'm yere". Dat is echter zinloos. Want terwijl iedere Surinamer met ook maar het kleinste beetje verstand weet dat ook dit parlement gedoemd is te mislukken, is de vraag wat we eraan doen? Uiteindelijk worden de jongens en meisjes die zijn gekozen door een fractie van hun leeftijdsgenoten, en daardoor elke legitimiteit missen, onze beleidsbepalers. Kijk maar naar de regering-Bouterse IIA. Daarin zat Faizel Abdoelgafoer. Door de president in hoogst eigen persoon afgeserveerd. Joan Dogojo, zit nog wel in het kabinet-Bouterse IIB. Miste de managementskwaliteiten om de boel op Sociale Zaken in goede banen te leiden volgens het staatshoofd, maar mag nu door op Sport en Jeugdzaken.

Wie hebben we nog meer? Melvin Bouva, Rajiv Ramsahai, Roche Hopkinson, Derryl Boetoe, Praathna Sital en Harish Monorath. Tot nu toe ook niet betrapt op grootse daden voor land en volk. Het mag al een hele prestatie heten dat Monorath, Hopkinson, Ramsahai en Sital nog nooit in verband zijn gebracht met corruptie. Voor de rest is er weinig om trots op te zijn. Maar eenmaal gekozen moeten we er, voor de zoveelste keer, het beste van maken. Daarom stel ik voor dat alle 29 kindparlementariërs verplicht worden de cursussen Nederlands, Staatsinrichting, Beleid, Analyse en Ontwikkeling, en Moraal en Ethiek te volgen. Dit natuurlijk naast de logische introductiecursussen 'Wat is het Jeugdparlement?' en 'Wat doet het Jeugdparlement'.

Op deze manier kan er nog iets terechtkomen van dit groepje jongeren dat nu heeft meegedaan met een toekomstbeeld van zichzelf als assembleelid, minister en of misschien zelfs president. Als het anderen is gelukt, waarom zou ik het niet kunnen, moeten tenminste 201 jongeren hebben gedacht. Laten we redden wat er te redden valt, want het vertrekkende poptji patu parlement was niet meer dan een verlengstuk van de NDP. En dat is als het aankomt op beleid, ontwikkeling, moraal en ethiek een bewezen formule voor rampspoed. En mocht het ook met deze groep niet lukken om een apolitiek instituut te krijgen dat daadwerkelijk gedegen adviezen uitbrengt met betrekking tot het beleid gericht op jongens en meisjes tussen de 0 en 25 jaar, dan rest ons maar één ding: opdoeken die handel. We hebben het geprobeerd, het heeft niet gewerkt, laten we er dan mee stoppen!.

giwani@hotmail. com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina