Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geweld op het sportveld

COMMENTAAR: Geweld op het sportveld

13/02/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Geweld op het sportveld

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - HET IS DE hoogste tijd dat de SVB ballen toont en daadwerkelijk uiterst streng gaat optreden tegen geweld op het veld, zoals dat in veel landen gebeurt. De SVB moet de durf hebben om zonder aanzien des persoon en zonder rekening te houden met het eigen belang van bestuurders het mes er diep in te zetten, om duidelijke voorbeelden te stellen.

Twee weken geleden heeft een speler van Caravan in een stadion in Moengo een scheidsrechter ernstig mishandeld. De speler is sindsdien ondergedoken en het tuchtcollege van de SVB heeft hem voor vijf jaar geschorst, hoewel de aanklager levenslange schorsing had geëist. Het tuchtcollege heeft vooral laten meewegen dat het de eerste keer is dat de speler in de fout is gegaan en dat totdat het incident zich voordeed, de wedstrijd sportief was verlopen.

Wat een onzin! Waar het om gaat is het mishandelen van een arbiter. Alleen dat telt. Gezien de geschiedenis is niet uitgesloten dat deze straf vóór de bestuursverkiezingen van de SVB in maart wordt teruggedraaid. In het verleden werden zware straffen van geweldenaars teruggebracht of kwijtgescholden, omdat kandidaat-besturen de stemmen nodig hadden van de clubs.

Voorheen is het ook al gebleken dat mensen voor een bestuurspost normen en waarden aan de kant zetten. De speler noch zijn club heeft het kunnen opbrengen om enige notitie te nemen van de arbiter of zich te verontschuldigen. Zijdelings heeft het tuchtcollege ook dit laten meewegen. Het is duidelijk dat de fair play-gedachte die de Wereld Voetbalbond promoot, niet nauw neemt.

In hetzelfde weekeind als het geval waarover het tuchtcollege oordeelde, is het ook in Saramacca in het weekend verkeerd gegaan. Daar gaf ex-Transvaler en ex-Surinaams international Raydell Schurman die voor Fortuna speelt, de arbiter een pak slaag in de wedstrijd tegen Groningen. In tegenstelling tot Moengo was er hier wel voldoende politie aanwezig, die erger kon voorkomen. Ook in dit geval deed de arbiter aangifte.

De aanvaller die vroeger een belangrijke pion was bij Transvaal, meldde zich vrijdag bij de politie van Groningen en is naar Geyersvlijt overgebracht. Hij is kort daarna heengezonden. Opvallend, want de politie heeft vaak voor minder, mensen in verzekering gesteld. Ook zij heeft een taak om bij te dragen aan het uitbannen van geweld op het sportveld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina