Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minder jongeren naar stembus voor jeugdparlement

Minder jongeren naar stembus voor jeugdparlement

14/02/2017 10:07 - Merredith Bruce

De bekendmaking van de uitslag van het nieuwe NJP was in de Anthony Nesty Sporthal.

De bekendmaking van de uitslag van het nieuwe NJP was in de Anthony Nesty Sporthal. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - ‘Tis Bouta schuld’, ‘Ik stem niet op jullie, want ‘t is zomaar’. Deze en nog meer andere obscene teksten hebben jongeren geschreven op enkele stembiljetten bij de verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement (NJP). “Op sommige biljetten waren er zelfs hartjes en penissen getekend”, liet Marlon Powel van De Kiescommissie maandag weten, voordat de definitieve resultaten van de verkiezingen kenbaar werden gemaakt.

Er zijn bij de recente verkiezingen 342 ongeldige stemmen genoteerd. Hoeveel biljetten als ongeldig zijn verklaard, wordt naderhand bekendgemaakt, maar voor de commissie is het wel duidelijk dat er door onwetendheid over hoe te stemmen, "heel veel" stemmen zijn verkwist.

Behalve de obscene teksten waren er ook gevallen waarbij er kruisjes zijn geplaatst in vakjes van stembiljetten. Volgens het Staatsbesluit waarin de regels zijn omschreven, moet een cirkeltje van binnen rood gekleurd worden.

Waar het aantal kandidaten (201) dat heeft meegedaan aan de verkiezingen meer was dan bij de voorgaande verkiezingen (142) in 2013, valt de opkomst vergeleken met toen, juist tegen dit jaar. In 2013 zijn 29.968 jongeren naar de stembus gegaan.

Bij de recente verkiezingen waren het 26.674 oftewel 21 procent van het aantal kiesgerechtigden; 11 procent minder dan in 2013. In Coronie hebben de meeste jongeren (52%) hun stem uitgebracht, terwijl Wanica met 16 procent de minste stemmers kende.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina