Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jakarta naar de stembus

Jakarta naar de stembus

15/02/2017 12:35

Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, de huidige gouverneur van Jakarta.

Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, de huidige gouverneur van Jakarta.  

JAKARTA - De inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta kiezen woensdag een nieuwe gouverneur. De strijd gaat tussen de huidige christelijke gouverneur Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama en zijn islamitische opponenten Agus Yudhoyono en Anies Baswedan. Maar er staat meer op het spel dan alleen een nieuwe gouverneur voor de hoofdstad.

"Het is een lakmoesproef voor het hele land", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn de afgelopen tijd demonstraties geweest met honderdduizenden moslims. Zij hebben geprobeerd moslims over te halen om alleen maar op een moslim te stemmen en van deze verkiezingen een religieuze kwestie te maken." 

Bij de demonstraties raakten tientallen mensen gewond en kwam zeker één demonstrant om het leven. Een belangrijke aanleiding voor de protesten waren uitspraken van de christelijke gouverneur over de Koran. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij het boek heeft beledigd.

Volgens Maas hebben radicale groepen het voortouw genomen bij de demonstraties in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld is. "Doel is het land te islamiseren. Het is een orthodoxe vorm van de islam die steeds verder oprukt in Indonesië en ook binnen de overheid en de regering doordringt." 

Ondertussen houdt president Widodo zich volgens Maas op de achtergrond. "Hij dringt er bij mensen op aan te stemmen op een goede kandidaat en niet te kijken naar zijn religie", zegt Maas. "Verder houdt hij zich zoveel mogelijk buiten deze lokale verkiezingen."

Om het gouverneurschap binnen te halen is vijftig procent van de stemmen nodig. Ahok staat bovenaan in de peilingen, maar naar verwachting is er een tweede ronde nodig. NOS.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina