Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besluit tot stopzetten afgravingen schelpzand opgeschort

Besluit tot stopzetten afgravingen schelpzand opgeschort

16/02/2017 08:00 - Gilliamo Orban

Besluit tot stopzetten schelpzandafgravingen opgeschort

 

PARAMARIBO - Het besluit tot het stopzetten van het afgraven van schelpzand is woensdag opgeschort door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De overheid wil namelijk niet dat de ondernemingen doodbloeden. Er is namelijk veel geld in geïnvesteerd. De opheffing komt echter slechts een beperkte groep ondernemers ten goede. Zij hebben toestemming om voorlopig zes maanden zand af te graven met een optie voor verlenging voor eenzelfde periode.

"Wij hebben alleen voor ondernemers gekozen die zich keurig aan de Mijnbouwwet hebben gehouden", zegt NH-onderdirecteur Valerie Refos-Lalji tegen de Ware Tijd. Zij verwijst naar een regeringsbesluit dat het ministerie alle concessies voor schelpzand moet intrekken, maar er is ook in geregeld dat NH vergunningen kan verstrekken onder strenge voorwaarden. "Als we illegaliteit constateren in de concessie, zullen we niet schromen om de vergunning in te trekken. De houder mag bijvoorbeeld de concessie niet verhuren", benadrukt Refos-Lalji.

Het ministerie heeft echter besloten om in de Motkreek geen toestemming voor het afgraven van schelpzand te geven wegens de archeologische vondst, die er is gedaan. In Coronie heeft één persoon een vergunning gekregen en die mag de afgegraven grond alleen leveren aan de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en aan MNO Vervat, het bedrijf dat de zeedijk daar aanlegt. In Saramacca hebben twee ondernemers toestemming om aan af te graven en te Braamspunt gaat het om vier ondernemers, onder voorwaarde dat ze niet mogen werken waar zeeschildpadden hun eieren leggen.

Voor afloop van de zes maanden, waarvoor de toestemmingen zijn verleend, zal het ministerie evalueren en dan zal bepaald worden of en voor welke locatie verlengd zal worden. "Wij hebben de mensen wel erop gewezen dat ze uiteindelijk naar alternatieven moeten uitzien, omdat een tijd zal komen waar we definitief hiermee moeten stoppen", zegt de onderdirecteur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina