Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Durf!

18/05/2017 14:00

COLUMN: Durf!

 

De miljoenen vlogen ons dinsdag om de oren. Het waren echter geen inkomsten waar wij ons rijk mee rekenden. SWM, EBS, brandstof en levensmiddelen kosten de Staat jaarlijks honderden miljoenen SRD’s aan subsidie.

Het nationale geklaag dinsdag had een nationaal dieptepunt bereikt. Coalitie en oppositie waren het deze keer met elkaar eens dat voortzetting op deze voet desastreuzere gevolgen voor de mofinawan zullen hebben dan nu al het geval is. Medicijnen zijn niet via SZF te krijgen en in plaats daar prioriteit aan te geven kiest volksgezondheidminister Patrick Pengel voor een ICT-project om patiëntendossiers te digitaliseren.

Het genoemde bedrag van vijftien miljoen euro noemt Pengel 'nonsens' maar hij vertelt niet wat het project de belastingbetaler wel gaat kosten. Hij vertelt ook niet wat het project al gekost heeft aan dure adviezen. Hij vertelt ook niet dat het project geen voortgang vindt. Digitalisering en koppeling van patiëntendossiers tussen huisartsen, ziekenhuizen en verzekeraars ziet hij als een zegen zonder zich ook maar af te vragen of de patiënt om wie het gaat dat wel wil.

De ruim tweehonderdduizend wereldwijd met ransomware gehackte computers sinds vorige week hebben bij hem ook geen lichtje doen branden. Zijn antwoord dat de opslag van bestanden in Suriname kan, sloot niet afdoende de mogelijkheid uit om niet voor het buitenland te kiezen. Volgens hem doen andere Surinaamse bedrijven het nu al.

De gezondheid van patiënten is in dit geval niet zijn prioriteit. Ik snap dat het makkelijk is om in één oogopslag te zien wat de patiënt scheelt en welke medicatie die gebruikt maar er is slechts een zwakke plek in het systeem nodig om een patiënt met een levensbedreigende ziekte in een keer gezond te verklaren of erger, een ziekte en daaraan gekoppelde levensbedreigende behandeling te geven. Het zal misschien aan mij liggen maar de discussie rond de veiligheid van patiënten heeft ook nog niet eens plaatsgevonden. Durf daar prioriteit aan te geven. Er zullen namelijk altijd zwakke plekken zijn in het IT-systeem dus is de kans altijd aanwezig voor hackers om in te breken.

Over prioriteiten gesproken. Dat het ambtenarenapparaat een waterhoofd is, daar is iedereen zich van bewust. Dat we van het waterhoofd af moeten, daar is iedereen zich ook van bewust. Helaas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw hebben zowel de oude als nieuwe oude politiek als NPS, VHP, NDP, Abop en PL het waterhoofd kunstmatig gevoed met kiezers.

Zestigduizend ambtenaren zijn goed voor een flink aantal zetels en welke partij wil er haar verkiezingswinst niet mee veiligstellen? Op een samenleving van een half miljoen inwoners is zestigduizend een wanverhouding. Elke negen Surinamers hebben de luxe van een ambtenaar tot hun beschikking. Wie de logica hiervan snapt mag het mij vertellen.

Maar nu maakt André Misiekaba het nog mooier. Hem is het ook eindelijk en gelukkig opgevallen hoe zwaar de belasting van het waterhoofd is. In eerdere columns heb ik gewezen wat voor remmende werking overtollige ambtenaren hebben op de nationale ontwikkeling. Of het nou goedschiks of kwaadschiks moet, een afvloeiing is onomkeerbaar. Tegelijk ben ik mij er ook van bewust dat je die arme ambtenaren niet zomaar brodeloos kunt maken. Een gedegen afvloeiing met een win-winsituatie is noodzakelijk.

Maar als het aan Misiekaba ligt, mogen de overtollige ambtenaren vijf jaar lang thuisblijven en 'gratis' salaris ontvangen. Hoe stom kun je zijn. Door er helemaal niks tegenover te stellen na soso lesiman yu leki lanti o kweki. Wat dan als die vijf jaar verstreken zijn? Beste André Misiekaba, durf bijvoorbeeld landbouw te stimuleren door gewezen ambtenaren met behoud van hun lantisalaris daar in te zetten. Cacao, koffie en kokos zijn na vijf jaar rijp genoeg om internationaal te concurreren. Durf die stap te nemen. Durf lef te tonen!

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina