Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consultant waarschuwt Guyana voor raffinaderij

Consultant waarschuwt Guyana voor raffinaderij

19/05/2017 00:01 - Gerold Rozenblad

Consultant waarschuwt Guyana voor raffinaderij

 

PARAMARIBO - Als Guyana het advies van de door het land ingehuurde consultant opvolgt, komt daar geen olieraffinaderij. Hij rekende de regering woensdag voor dat de bouwkosten kunnen oplopen tot vijf miljard US dollar.

Dit geld zal niet terug verdiend worden met de verkoop van het eindproduct.
Geruime tijd is er discussie in Guyana over het al dan niet opzetten van een eigen raffinaderij, nadat Exxon Mobile significante olievondsten deed. Dit is voor de regering aanleiding geweest de consultant in te huren om haar te adviseren. Pedro Haas van het in de Verenigde Staten gevestigde Hartree Partners adviseerde in een presentatie de Guyanezen met klem de investering niet te doen.

Haas meent dat het land beter de ruwe olie kan exporteren. Op zich overigens geen nieuwe zienswijze. Reeds gelijk na de vondst toen de discussie losbrak had Staatsolie directeur Rudolf Elias aan de krant gezegd dat de kust van Guyana en Suriname zich niet leent voor een enorme raffinaderij. De investering zou te groot zijn in een sector die nu erg instabiel is. "Die olie moeten wij niet zien", aldus Elias toen over een mogelijke vondst voor de Surinaamse kust. Haas ziet trouwens ook het opzetten van een of meerdere kleinere productiefaciliteiten niet zitten. Ook die optie kreeg het label "te duur". 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina