Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgraad luidt de noodklok

Zorgraad luidt de noodklok

19/05/2017 17:00 - Van onze redactie

Zorgraad luidt de noodklok

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Zorgraad is ongerust over de afwijzing van Stichting Staatsziekenfonds (SZF), die inhoudt dat kinderen van nul tot zestien jaar en ouderen van zestigplussers niet in aanmerking komen voor een gesubsidieerde premie voor een basiszorg. Per 1 juni valt deze groep namelijk niet meer onder Self Reliance, maar onder het SZF. “Grote groepen kinderen en zestigplussers zullen dan onverzekerd zijn.” Dat meldt de Zorgraad in een persbericht.

"De verlengingsaanvragen en nieuwe aanvragen voor de basiszorgverzekering voor kinderen zijn door het SZF geweigerd, op grond van het feit dat een van de ouders in loondienst is, ongeacht de hoogte van het loon of de grootte van het gezin." Hierdoor dreigen grote groepen onverzekerd te raken, 'waarbij voorbijgegaan wordt aan het doel van de wet, namelijk dat elke burger verzekerd is.'

De Zorgraad wil dat de regering zulke raadsbesluiten publiceert en duidelijke criteria vaststelt. "Screening door het SZF, zoals die nu plaatsvindt, is niet correct en leidt tot onrust en onzekerheid." Volgens de wet moet de werkgever vijftig procent van de premie van de werknemer betalen. De bijkomende premiekosten voor de verzekering van de kinderen van een werknemer in loondienst zijn dan voor honderd procent op rekening van de werknemer.

Volgens de Nationale Basiszorgverzekeringwet mag de Raad van Ministers bepalen voor welke groepen of categorieën de overheid zorgpremie betaalt. In 2013 is door de regering  vastgesteld dat de premie voor alle kinderen tussen de nul en zestien jaar en alle ouderen van zestigplussers door de overheid wordt betaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina