Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Meningen verdeeld over ‘Nieuwe Leerkracht’

Meningen verdeeld over ‘Nieuwe Leerkracht’

19/06/2017 10:09 - Naomi Hoever

Meningen verdeeld over ‘Nieuwe Leerkracht’

 

PARAMARIBO - De meningen binnen de kweekscholen over de opleiding ‘Nieuwe Leerkracht’ zijn verdeeld. Sommige personen zijn niet tevreden over de veranderingen. In het vorige schooljaar is de eerste groep nieuwe leerkrachten van het SPI, PIN en CPI afgeleverd. Het ACI zal dit jaar zijn eerste groep ‘nieuwe’ leerkrachten afleveren omdat ze een jaar later dan de andere instellingen, is begonnen met de opleiding.

Wat de prestaties van deze nieuwe groep leerkrachten zijn is niet bekend omdat die niet zijn gemeten. De nieuwe leerkracht wordt als kwalitatief goed gezien, maar ingewijden vinden dat de stages beter kunnen. Er wordt gezegd dat er te weinig stages worden ingelast waardoor de student onvoldoende inzicht heeft. Bij de kweekschool oude stijl werd er alleen in het examenjaar stage gelopen en één dag werd er geëvalueerd. In het nieuwe systeem zijn er twee stagedagen in het vierde jaar. De resterende dagen wordt de theorie behandeld.

Uitgaande van minpunten die critici opsommen zegt de directeur van SPI, Hortence Promes, dat het niet gaat om kwantiteit maar kwaliteit, "want er zijn al klachten genoeg dat leerkrachten niet voldoen". Ondanks de klachten stelt de directeur van het ACI, Glenda Oliviera-Toendang, dat de nieuwe leerkracht anders wordt getraind. "Er wordt anders mee omgegaan ten opzichte van de oude groep." Nu kunnen studenten in het tweede basisjaar kiezen of zij in de onder- of bovenbouw les willen verzorgen. Intussen wordt dit schooljaar de groep oude structuur op alle kweekscholen afgebouwd. Wat er zal gebeuren met de groep die het dit jaar niet haalt is niet bekend.

Nieuwe Leerkracht is de nieuwe vierjarige opleiding tot leerkracht, die op drie instellingen in oktober 2012 is begonnen. In het oude systeem zijn leerkrachten opgeleid waarbij de nadruk lag op goede lessen verzorgen op de lagere school. In de nieuwe opzet wordt geprobeerd de studenten de ruimte te geven om te groeien omdat leerkracht zijn op de lagere school veel meer is dan lesgeven. In de praktijk lesgeven is daarom vervangen door op de werkplek leren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina