Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Vooral voor mijn familie ben ik trots'

'Vooral voor mijn familie ben ik trots'

19/06/2017 17:01 - Iwan Brave

Hugo Bromet (l), voormalig honorair consul-generaal voor Japan in Paramaribo, is vrijdag gedecoreerd in de Orde van de Rijzende Zon met Gouden Stralen. Hij kreeg de decoratie omgehangen door de Japanse ambassadeur Mitsuhiko Okada (r).

Hugo Bromet (l), voormalig honorair consul-generaal voor Japan in Paramaribo, is vrijdag gedecoreerd in de Orde van de Rijzende Zon met Gouden Stralen. Hij kreeg de decoratie omgehangen door de Japanse ambassadeur Mitsuhiko Okada (r). Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De dag na zijn huldiging opent Hugo Bromet (76) het gesprek biechtend dat hij nooit in Japan is geweest. “Het is te ver weg, dan ben je 22 uur onderweg.” Vrijdagavond is hij tijdens een receptie bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) gedecoreerd door de Japanse ambassadeur die op Trinidad en Tobago resideert.

Dit voor zijn "uitzonderlijke bijdragen" als honorair consul-generaal bij het uitdiepen van relaties tussen Japan en Suriname. In de 'Orde van de Rijzende Zon met Gouden Stralen'. Deze hoge onderscheiding van de Japanse Keizer ervaart hij als een 'heel grote eer'. "Vooral voor mijn familie ben ik trots, want het raakt ook hen dat ik dit bijna elf jaar heb gedaan."

Band met Japan

Sinds 1959 staat Bromet aan het roer van familiebedrijf Firma H. Bromet, opererend in de scheepvaartbranche en hij hield zich in het verleden ook bezig met bosbouw op kleine schaal en andere branches van import en export. De firma was destijds ook aandeelhouder van Surinam Japan Fisheries (Sujafi) die zeer florerend was. "Zo is de band met Japan ontstaan. We waren de grote exporteur van garnalen naar dat land. In Suriname waren toen een hoop Japanse vissersboten en Japanners, maar die zijn weggetrokken." De klad kwam erin nadat het 'land van de rijzende zon' qua visserij overvleugeld werd door de Chinezen en Koreanen. Bromet: "Daar kan je niet tegen opboksen. Suriname zal niet meer die exportpositie kunnen verwerven vanwege onze kleinschaligheid."

Het was zijn broer die warme contacten onderhield met de Japanse ambassadeur. Bromet zelf kwam pas in beeld bij het sluiten van de ambassade in 2006 en Japan ging over tot een consulaat. Ook dat sloot na zes maanden. Bromet werd gevraagd de taak van honorair consul-generaal op zich te nemen. "Je krijgt een beschikking van het ministerie van Buitenlandse Zaken en toegang tot de lokale autoriteiten", vertelt hij. "Als zich iets voordoet betreffende Japan dan heb je alleen maar een meldingsplicht aan de ambassadeur op Trinidad en Tobago en dan komen zij zelf in actie."

Assisterende rol

Er is een Japanse maatschappij die hier voor de kust bezig is met exploraties

Hij had vooral een assisterende rol. Zo heeft Bromet het verstrekken van beurzen om in Japan te studeren, in gang helpen zetten. Japan financiert tal van grassroot-projecten, zoals donaties van ambulances en recentelijk het opzetten van het Bloedbank-filiaal in Nickerie. "Ik moest dan helpen een fact findingmissie in gang zetten en begeleiden. Ik ken een hele hoop mensen van verschillende pluimage, die ik kon inschakelen", zegt hij over zijn netwerk. Maar het gaat niet alleen om sociale projecten. Bromet: "Vergis je niet. Ze geven momenteel indirect ondersteuning bij de olie-exploraties. Er is een Japanse maatschappij die hier voor de kust bezig is met exploraties. Dat wordt allemaal gestimuleerd door de Japanse overheid."

Japan is internationaal in opspraak als het gaat om commerciële walvisvangst. Grassroot-projecten in ruil voor een non-kritische opstelling? "Natuurlijk zo gaat dat internationaal", zegt Bromet onomwonden. "Ik steun jou op dit vlak en jij mij op een ander vlak." Als honorair consul ben ik daar ver van buiten geweest." Maar er valt meer uit de relatie te halen. "Absoluut. Op alle gebieden!" Wat dat betreft is het handig dat Jayant Padarath, die voorzitter is van de KKF, zijn opvolger is. "Het uitdiepen van vooral de relaties is belangrijk. Het is goed dat als hij de kans krijgt naar Japan te gaan, dat ook te doet. Hij wordt er met open armen ontvangen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina