Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Perikelen rond Juspol

COMMENTAAR: Perikelen rond Juspol

21/06/2017 12:00

COMMENTAAR: Perikelen rond Juspol

 

PARAMARIBO - DOOR DE BESLUITELOOSHEID bij het benoemen van een nieuwe minister van Justitie en Politie is er een vacuüm ontstaan, vooral op het beleidsvlak en de operationele diensten van de politieorganisatie. Gevolg hiervan is dat de rechtsstaat geweld wordt aangedaan.

Tussen de politiemanschappen en de leidinggevenden binnen het korps liggen de verhoudingen nog steeds scheef. Er is nog steeds geen orde op zaken gesteld. Dat was een van de opdrachten van de intussen ontslagen minister Eugéne Van der San.

De ex-minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft een opsomming gegeven van de financiële middelen en andere kansen die wij hebben misgelopen omdat Suriname niet is verschenen voor het tribunaal in Guyana om de laatste fase van het EU-Cariforum Country Programma-project voort te zetten. Door deze onverschilligheid zouden financiering voor de rechterlijke macht, het tegengaan van hangjongeren, jeugddetentie en wetgeving in het water zijn gevallen.

Volgens Van Dijk-Silos doet discontinuering van beleid Suriname de das om. De constatering van de ex-minister is zeer ernstig omdat hiermee wordt bevestigd dat monitoring van het beleid knudde is. Want hoe is het mogelijk dat de ambtelijke top en het managementteam van de politie de boven hen geplaatsten niet hebben gewezen op de noodzaak om aanwezig te zijn op het topoverleg in Guyana? De spilfunctie van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gewerkt en de ambassade in Guyana is in gebreke gebleven aandacht te vragen voor de belangrijkheid van de topontmoeting in Guyana.

Wat kan de uitzichtloze situatie bij de politie tot gevolg hebben? Burgers kunnen zich op den duur aan hun lot overgelaten voelen, omdat het tegengaan van de criminaliteit minder aandacht krijgt. Voorbeeld gevend is de huidige situatie bij de politie zeker niet. Het apparaat dat de orde moet handhaven bij bijvoorbeeld straatacties, is immers niet in staat binnen de eigen gelederen orde op zaken te stellen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat particulieren gaan inspelen op de behoefte aan veiligheid bij burgers en ondernemers. Zo speelt een beveiligingsbedrijf in Wanica alvast in op deze tekortkoming van het politieapparaat. Het heft wordt in eigen hand genomen. De vraag is of het personeel van het beveiligingsbedrijf opsporingsbevoegdheid heeft, een bekwaamheidstest op hoog niveau heeft afgelegd en bewapend zal zijn. Het politiekorps is niet voor niets een gespecialiseerd apparaat waarbij een secure selectieprocedure aan deelname vooraf gaat. We moeten voorkomen dat de veiligheidssituatie in het land nog meer uit de hand loopt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina