Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderwijsbonden eisen vertrek minister Peneux

Onderwijsbonden eisen vertrek minister Peneux

13/07/2017 10:08 - Naomi Hoever

Onderwijsminister Robert Peneux en BVL-voorzitter Wilgo Valies in betere tijden.

Onderwijsminister Robert Peneux en BVL-voorzitter Wilgo Valies in betere tijden. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Voor de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) is de maat vol. Ze eisen het onmiddellijke vertrek van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De druppel die voor hen de emmer heeft doen overlopen zijn de recente krasse uitspraken van de bewindsman aan het adres van onderwijsdeskundige Henry Ori.

Peneux heeft Ori zaterdag zwaar aangevallen in het voorlichtingsprogramma 'Info Educatief' van zijn ministerie op SRS. Hij maakte de wetenschapper onder meer uit voor "omgevallen boekenkast", "mislukte wetenschapper" en "copycat". De bewindsman daagde Ori uit om in een boksring te verschijnen, zodat hij hem "als een rat in een ton morsdood" zou kunnen slaan. Ook zei hij dat de onderwijskundige het "achterste werk van de president wilde likken" voor een functie.

De uitspraken van de minister zijn voor de beide organisaties aanleiding om het vertrek van de bewindsman te eisen. De shopstewards van de BvL en ALS hebben dit dinsdag besloten. "De minister heeft de grens van het moreel-ethisch toelaatbare overschreden." In een petitie zal president Bouterse worden gevraagd Peneux te ontheffen. Ook zullen handtekeningen verzameld worden. De voorzitter van de twee onderwijsbonden, Wilgo Valies, concludeert dat Peneux de zaak niet kan beheersen.

Het gaat met het gedrag van de minister steeds bergafwaarts, zegt Valies en hij voegt eraan toe dat het niet de eerste keer is dat de minister zich vergaloppeert. In dit verband ondersteunt hij het voorstel van het DNA-lid Carl Breeveld die voorstander is van een psychologische test voor ministers. "Anders gaan we richting waarde- en normbesefvervaging."

Guno Sabajo, voorzitter van de Bond Personeel ministerie van Onderwijs, is milder in zijn benadering. Hij onderschrijft dat de minister zich weer heeft laten gaan en keurt diens uitspraken af. Op een algemene ledenvergadering van vrijdag zal de voorzitter bepalen of hij op één lijn staat met Valies.

Op Marcelino Nerkust hoeven BvL en ALS in elk geval niet te rekenen. "Ik ondersteun Valies hierin niet. Dit is haarscherp. Ik ben niet degene die zal zeggen dat de minister moet opstappen", zegt Nerkust, president van de onderwijsfederatie Fols en voorzitter van de Katholieke Onderwijzersbond.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina