Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Haïtiaanse groenteventers worden van straat gehaald

Haïtiaanse groenteventers worden van straat gehaald

15/07/2017 00:02 - Naomi Hoever

Minister Edgar Dikanvan Regionale Ontwikkeling (wit hemd), vrijdag tijdens de opening van de Eenheidsmarkt.

Minister Edgar Dikanvan Regionale Ontwikkeling (wit hemd), vrijdag tijdens de opening van de Eenheidsmarkt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Nu de ‘Eenheidsmarkt’ geopend is, zal de politie niet langer Haïtiaanse venters op straat gedogen. “De stadspolitiecommandant zal indien nodig tegen deze personen optreden”, zegt districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noord-Oost, Mike Nerkust.

Dit zal in overleg gebeuren met de twee belangenorganisaties van de Haïtianen. De markt aan de Drambrandersgracht is vrijdag geopend door de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan en de dc. Er is ruimte voor maximaal 128 stands, waarvan er nu ruim zestig zijn klaargemaakt. Drie standhouders ontvingen vrijdag symbolisch hun vergunning voor een jaar. Het standgeld is SRD 7.50 per stand per dag.

Als het aan de districtscommissaris ligt, lopen er vanaf zaterdag geen Haïtiaanse vrouwen meer in de stad met een grote mand vol landbouwproducten op hun hoofd. Nerkust wees er nadrukkelijk op dat de nieuwe markt een plek voor eenheid en verbroedering moet zijn, die niet alleen voor Haïtianen bedoeld is. De markt is open van 5 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags, behalve op zondag.

Aan de Haïtianen is in Saramacca 22 hectare landbouwgrond toegewezen. Dit stemt de vertegenwoordigers van de groep goed. "We kunnen nu vrij planten", zei de Haïtiaanse vertegenwoordiger Simon. Een andere vertegenwoordiger, Nicolaas, bracht in herinnering dat de Haïtianen met open armen zijn ontvangen toen zij veertig jaar terug als contractarbeiders in Suriname arriveerden. Hij zei dat de strijd voor een eigen verkoopplek niet makkelijk is geweest. Nicolaas riep zijn landgenoten op om de naam van de markt hoog te houden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina