Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ministerssalaris Van der San buiten regels om’

‘Ministerssalaris Van der San buiten regels om’

17/07/2017 10:04 - Van onze redactie

Voormalig Justitieminister Eugene van der San.

Voormalig Justitieminister Eugene van der San. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Kolder. Een minister is geen ambtenaar. De hoogste ambtelijke rang is directeur.” Zo reageert een gewezen minister op mededelingen van ex-Justitieminister Eugѐne van der San dat wie bij de overheid in een hoge functie heeft gediend en daarna in een lagere functie wordt aangesteld, niet in salariëring achteruit mag gaan.

De ex-bewindsman is recentelijk aangesteld in zijn vorige functie als directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden bij het Kabinet van de President. Naar verluidt ontvangt hij de bezoldiging van een minister. Het is volgens Van der San in een ingezonden stuk "gebruikelijk in het ambtelijke dat je niet teruggaat in bezoldiging". Dat is naar zijn zeggen "de leidraad geweest om de schadeloosstelling te incorporeren in het honorarium van de directeur van het Kabinet van de President".

Bestuurskundige August Boldewijn zegt "niet op de hoogte te zijn" van een dergelijke redenering. Hij merkt op dat volgens de wettelijke regeling ministers die minstens één jaar in die functie hebben gediend, na hun eervol ontslag maximaal zes maanden de bezoldiging plus emolumenten ontvangen. Mocht in de trant van Van der San worden geredeneerd, dan is het hek van de dam, aldus de deskundige.

Hij heeft de indruk dat Van der San met zijn ruime kennis van de ambtelijke regels en de onwetendheid van de functionarissen op het Kabinet van de President "zaken naar zijn hand heeft weten te zetten". Boldewijn: "Hij kan de mensen van alles wijsmaken. Men kan dit als een foefje zien om een hoger salaris te verdienen dan wat hij eerder had als directeur." De bestuurskundige is van oordeel dat indien Van der San daadwerkelijk een ministersbezoldiging krijgt, de president deze zaak opnieuw dient te bekijken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina