Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beledigen president wordt strafbaarder

Laster en belediging via sociale media aan banden

03/08/2017 12:47 - Wilfred Leeuwin

DNA-lid Stephan Tsang.

DNA-lid Stephan Tsang. Foto: youtube  

PARAMARIBO - Het beledigen van de president is al strafbaar. De conceptwet 'Elektronisch rechtsverkeer' zal nog ingrijpender van aard zijn. Dit zei voorzitter Stephan Tsang donderdag tijdens de openbare commissievergadering in de Nationale Assemblee (DNA). Tsang bevestigde dat volgens de huidige wetgeving, op beledigen van de president een jaar gevangenisstraf staat of een geldboete dan wel een combinatie daarvan.

De wet 'Elektronisch rechtsverkeer' moet ook burgers tegen belediging beschermen. Hoewel de huidige strafwetgeving volgens Tsang al voldoende handvaten hiervoor aanreikt, maakt de nieuwe wet het voor burgers aanzienlijk moeilijker om elkaar ongestraft via sociale media te beledigen en ongebreideld laster te verspreiden.

De bestaande artikelen die zowel in het strafwetboek als de Grondwet voorkomen, worden door de media, journalisten, vakbondsleiders en politici 'muilkorfwetten' genoemd. Deze wetten stammen uit de koloniale periode toen het verboden was negatief of beledigend te spreken over het koninklijk huis.

De conceptwet 'Elektronisch rechtsverkeer' zal de communicatie tussen overheid en burgers ook in positieve zin beïnvloeden, met de bescherming van persoonsgegevens, de ordening van elektronisch handelsverkeer en de aanpak van cybercrime - waarvoor overigens nog een aparte wet moet komen.

De conceptwet maakt het ook mogelijk om elektronische overeenkomsten aan te gaan, elektronische transacties te doen, elektronische handtekeningen te gebruiken en deze te waarborgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen