Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cubanen weigeren te stoppen met protest

Cubanen weigeren te stoppen met protest

11/08/2017 00:03 - Gilliamo Orban

De Cubanen voor het gebouw van  het Rode Kruis aan de Gravenberchstraat

De Cubanen voor het gebouw van het Rode Kruis aan de Gravenberchstraat Foto: dWT  

PARAMARIBO - “De kruik gaat zo lang te water tot ze barst”, reageert Marja Naarendorp, stichtingsvoorzitter en waarnemend directeur van het Surinaamse Rode Kruis (SRK) op de aanhoudende protestactie van zestien Cubanen. Zij houden zich sinds juni dagelijks op bij het gebouw aan de Gravenberchstraat.

"Waar ze staan, is ook terrein van het Rode Kruis en als ik wil kan ze laten verwijderen, maar we hebben de zaak tot nu toe gedoogd. Binnenkort komt er iemand van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en we zullen zien hoe verder." Naarendorp stelt dat het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties rechten geeft, maar dat er ook plichten zijn.

"De mensen moeten zich goed gedragen in het land waar zij vertoeven, maar ze schelden mij uit en noemen mij Castro. Eerder hadden ook Afrikanen via het Rode Kruis de vluchtelingenstatus aangevraagd, maar zij drukten vals geld, zijn opgepakt en later het land uitgezet."

De voorzitter heeft de Cubanen gevraagd om niet meer te protesteren bij het SRK-gebouw, maar ze geven geen gehoor aan haar verzoek. Ze wijst erop dat er meer Cubanen in het land zijn die ook een vluchtelingenstatus hebben aangevraagd via haar organisatie, die dient als tussenschakel voor de UNHCR.

"Waarom willen de protesterende Cubanen niet rustig wachten, zoals de anderen dat doen?" Zij wijst erop dat de protesterende Cubanen niet specialer zijn dan de mensen met ongeveer tweehonderd personen die via het SRK een vluchtelingenstatus hebben aangevraagd.

Ailin Castro Llorens, woordvoeder van de groep, zegt dat de mensen niet van plan zijn om te stoppen met het protest, omdat het om een rechtvaardige strijd gaat en geen wetten worden overtreden. "Soms worden we als niets gezien door de directeur. Ze wil ons liever kwijt dan rijk." De mensen willen legaal uit Suriname vertrekken, nadat ze de vluchtelingenstatus zullen hebben verkregen.

De vluchtelingenstatus is overigens reeds toegekend aan vijf van de zestien protesterende Cubanen, maar zij hebben geen verblijfvergunning. President Bouterse noemde eerder in De Nationale Assemblee Cuba een bevriende natie en zei dat de protesterende Cubanen het land uitgezet zullen worden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina