Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen klachten over gebruik fipronil

Geen klachten over gebruik fipronil

11/08/2017 08:07 - Aidy Pinas-Agodeba

Geen klachten over gebruik Friponil

 

PARAMARIBO - “Ik gebruik geen fipronil. Ik ben meer met slachtkippen bezig en die hebben minder luizen. Wat ik weet is dat sommige kwekers ‘neem’ gebruiken om luizen bij kippen te bestrijden”, zegt Peter van Dijk van de Associatie Pluimvee Sector Suriname. Net als veel andere boeren volgt hij nauwgezet de ontwikkelingen rond het gebruik van het middel fipronil in enkele Europese landen.

Begin deze maand zijn in Nederland, België en Duitsland miljoenen eieren uit de handel gehaald, omdat ze een naar Europese normen te hoog fipronilgehalte hebben. Eieren die met dit middel besmet zijn, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid bij consumptie gedurende langere tijd in grote hoeveelheden. Deskundigen benadrukken dat de concentraties in de eieren eigenlijk zijn te verwaarlozen, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt geen risico.

Het middel is bij een aantal Europese kwekerijen gebruikt om bloedluizen bij kippen te bestrijden. Wat aanvankelijk klein is begonnen heeft zich snel verspreid en er wordt nu al gesproken van een eiergate. Robert Hilversum, onderdirecteur van Hilly's Chicken Farm, vertelt aan de krant dat zijn bedrijf geen fipronil gebruikt, ook omdat zijn kippen geen luizen hebben. "Ik denk dat hygiëne een rol speelt", merkt hij op. Door een goede hygiëne kunnen bepaalde ziekten of plagen zich niet verspreiden.

In de rijstsector wordt fipronil gebruikt om plagen te bestrijden, zegt Carmen van Dijk van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Voor zover zij weet, zijn er nog geen klachten over het gebruik hiervan in de sector. Surinaamse rijst wordt afgezet op buitenlandse markten "en we hebben geen feedback dat er iets schadelijks is gevonden in de rijst". 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina