Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS

Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS

12/08/2017 13:59

Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS

Foto: Reuters  

CHARLOTTESVILLE - Een grote bijeenkomst van extreemrechtse betogers zorgt voor hoogoplopende spanningen in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia). De autoriteiten hebben zaterdag de noodtoestand ingesteld, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Honderden nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Zij riepen leuzen tegen onder meer joden, homo's en immigranten. De rechts-extremisten zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). 

Zaterdag zijn de betogers opnieuw bijeengekomen voor een mars door de stad. Vooraf werden zo'n zesduizend deelnemers verwacht. Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been. Op beelden waren al schermutselingen te zien tussen beide groepen. Enkele betogers raakten gewond, meldden Amerikaanse media.

Veel demonstranten lopen met de vlag van de Geconfedereerde Staten rond. The Huffington Post twitterde een foto van een demonstrant met een hakenkruisvlag. De burgemeester van de stad sprak zijn weerzin uit over de betoging van vrijdag. Hij noemde die "een haatparade".

Het omstreden beeld stamt uit 1924. Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar het te laten weghalen. Tegenstanders van het monument beschouwen het als een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij.

Over de verwijdering van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het beeld willen behouden. Ook een club van nazaten van zuidelijke militairen is daarbij betrokken. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina