Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De buitenvrouw

COLUMN: De buitenvrouw

20/08/2017 12:00

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Rahan.

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Rahan.  

Ay Kurt, laat mij je alvast feliciteren met jouw huwelijk. Moet een heerlijk gevoel zijn wederzijds eeuwige trouw te beloven. Geen snoepreisjes meer, nooit meer naast de pot pissen en voortaan een monogaam leven leiden. Je kunt je ook geen alibi veroorloven na een nachtelijk bezoek aan een buitenvrouw.

Het grote voordeel van het huwelijk is dat je nu weet waar je aan toe bent: geen zin, dan maak je zin! Gek genoeg moest ik in dit verband denken aan Surinames bekendste buitenvrouw, Rita Chin A Loi. Omhoog geschoten door De Baas kreeg zij een voorname rol bij de nationale voorlichtingsdienst. Zij koos er vrijwillig voor in de schaduw van de toenmalige echtgenote van De Baas te leven tot de duisternis van de Decembermoorden haar voor het voetlicht plaatste. Toen was ze ineens haar beschermde status van buitenvrouw kwijt.

De Baas als hoofdverdachte in de Decembermoorden zocht in haar een alibi voor zijn afwezigheid in Fort Zeelandia toen de moordpartij gaande was. Het alibi klopt deels. Hij was inderdaad bij zijn maîtresse. Echter, het andere deel klopt niet. De Baas was wel degelijk aanwezig in het fort toen het door hem, Paul Bhagwandas en Roy Horb ingestelde vuurpeloton met repeteren bezig was. In een verklaring merkt Rita Chin A Loi op dat De Baas inderdaad in de avond van 8 december omstreeks tien uur bij haar binnenwipte.

Tegen drie uur in de ochtend maakte zij hem wakker, omdat zij schoten hoorde vanuit Fort Zeelandia. Hij belde. "Ik was verbaasd dat hij er niet heen hoefde te gaan. Bouterse was na het gesprek nog slaperig en loom. Toen hij had opgehangen vertelde hij ons dat de mensen hadden geprobeerd te vluchten. Daarom was er geschoten." Wat een lulkoekverhaal Kurt. De moorden waren toen al gepleegd. "Tijdens dat gesprek was ik alleen met hem. Ik zei dat ik het vreselijk vond. Ik hield hem verantwoordelijk. Hij zei dat de vermoorde mensen hem hadden bedreigd."

Nu ik deze passage doorlees weet ik weer dat ik zelf heb gezegd dat ik er met mijn verstand en mijn gevoel niet bij kon dat mensen in Suriname waren vermoord en dat ik niet langer in Suriname kon blijven. "Zijn reactie was aldus: dus je laat mij in de steek. Hij leunde tegen de muur. Ik zag dat hij het er moeilijk mee had. Ik zag dat hij gebroken was. Hij zei niets." Twee dingen vallen mij op. Rita Chin A Loi heeft de avond van 8 december geslapen met een man die vol adrenaline zat van medeplichtigheid aan moord op vijftien onschuldige burgers. Er was geen rechter aan te pas gekomen om te bewijzen dat die groep zich schuldig had gemaakt aan voorbereidingen van een massale slachtpartij.

Het tweede is dat zij haar medelijden uitspreekt over een man die samen met zijn kompanen Horb en Bhagwandas die had voorbereid en in koelen bloede vijftien vooraanstaande Surinamers naar de eeuwige jachtvelden stuurde. Ik krijg er, ondanks dat het 35 jaar geleden gebeurde, nog koude rillingen van. Zijn er verzachtende omstandigheden? Ik kan er geen bedenken, ook al liet De Baas vakbondsleider Fred Derby lopen. Of buitenvrouw Rita Chin A Loi haar minnaar nog steeds een charismatische man vindt? Daar kan zij alleen over oordelen. Feit is wel dat buitenvrouwen gewaarschuwd zijn in de keuze van hun partner.

naharahan0812@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen