Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brunswijk tegen toelaten vreemdelingen buiten regels om

Brunswijk tegen toelating vreemdelingen buiten de regels om

08/09/2017 00:03 - Naomi Hoever

De voorzitter en fractieleider van Abop, Ronnie Brunswijk

De voorzitter en fractieleider van Abop, Ronnie Brunswijk Foto: dWT  

PARAMARIBO - De voorzitter en fractieleider van Abop, Ronnie Brunswijk, is tegen het besluit van de overheid om vreemdelingen buiten de regels en procedures om het land toe te laten. het 'generaal pardon' werd onlangs aangekondigd door waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn.

Brunswijk typeert de maatregel als mensenhandel. "Iedereen die betaalt mag Suriname in." De parlementariër zegt dat mensenhandelaren de verblijfkosten zullen dekken voor de personen die zij illegaal willen binnenbrengen. "Wanneer je het land openstelt en afwijkt van de vreemdelingenregel, dan krijg je mensenhandel. Als de overheid zegt dat personen bij betaling worden toegelaten is dit een vrijbrief aan criminelen om aan mensenhandel te doen."

Om van de regeling gebruik te maken, moeten vreemdelingen uit het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika 600 US dollar betalen; voor alle overige personen geldt een bedrag van 3.000 US dollar. De normale procedure voor legaal verblijf moet tijdens deze 'gedoogperiode' van twee jaar in gang worden gezet.

Het 'generaal pardon' is bestemd voor buitenlanders die Suriname legaal zijn binnengekomen, maar intussen illegaal zijn. Tegen betaling mogen zij 24 maanden officieel in het land blijven. Volgens het Mensenhandelrapport 2017 van de Verenigde Staten moet ons land nog veel doen om mensenhandel aan te pakken. Welzijn ziet de maatregel als een manier om potentiële slachtoffers en daders van mensenhandel te achterhalen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina