Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Peneux bespreekt problemen met studenten in Nederland

Peneux bespreekt problemen met studenten in Nederland

09/09/2017 03:32 - Ivan Cairo

Minister Robert Peneux is van mening dat wie met een Surinaamse beurs in Nederland studeert, zo veel mogelijk de studie binnen de gestelde tijd moet afronden en terugkeren.

Minister Robert Peneux is van mening dat wie met een Surinaamse beurs in Nederland studeert, zo veel mogelijk de studie binnen de gestelde tijd moet afronden en terugkeren. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Surinaamse studenten hebben problemen waarmee ze in Nederland kampen onder de aandacht gebracht van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De meest belangrijke vraagstukken zijn verruiming van het aantal van maximaal tien werkuren per week, transport en snel vinden van een baan bij terugkeer in Suriname.

De bewindsman sprak vrijdag op de Surinaamse ambassade in Den Haag met een vertegenwoordiging van de studentenorganisatie Surinamese Students Abroad. Hij werd daarbij bijgestaan door door tijdelijke zaakgelastigde in Nederland Ebu Jones, die het initiatief voor de ontmoeting had genomen. Hij zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza)waar nodig faciliteert zodat vraagstukken van Surinamers in Nederland snel aangepakt kunnen worden.

Tegen de Ware Tijd zegt de bewindsman dat in samenspraak met Buza zal worden nagegaan hoe de problemen aan te pakken. Nu al staat vast dat overleg met Nederland noodzakelijk is. De studenten willen meer dan tien uren werken per week om meer te verdienen waardoor ze beter in hun onderhoud kunnen voorzien. Peneux vermoedt dat Nederland de maatregel van maximaal tien uur voor buitenlandse studenten heeft getroffen om zijn eigen arbeidsmarkt te beschermen. Hij zegt dat deze kwestie eerst met Buitenlandse Zaken besproken zal worden en daarna met Nederland.

Het zal overigens niet de eerste keer zijn dat dit thema wordt besproken. Al jaren klagen Surinaamse studenten over het beperkte aantal uren die ze per week mogen werken. Persoonlijk vindt Peneux dat wie met een Surinaamse beurs in Nederland studeert zo veel mogelijk de studie binnen de gestelde tijd moet afronden en terugkeren. Deelname aan het arbeidsproces en verruiming van het maximum aantal uren om te mogen werken kan volgens hem maken dat studenten "gaan slabakken" en daardoor langer dan noodzakelijk over de studie zullen doen.

Ook willen de studenten garantie dat ze, eenmaal terug in Suriname, nadat ze in Nederland hun studie hebben afgerond, direct werk krijgen bij de overheid of het bedrijfsleven. Peneux zegt hierop dat het ministerie van Arbeid in het kader van het Ontwikkelingsplan 2017-2022 onderzoek zal doen welke deskundigheid en vaardigheden nodig zijn om de doelstellingen van dit plan te kunnen realiseren. Zodra de studie is afgerond zal de studentenorganisatie geïnformeerd worden welke specialismen dringend noodzakelijk zijn.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina