Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fraudezaak EBS brengt verdachte naar financiële afgrond

Fraudezaak EBS brengt verdachte naar financiële afgrond

10/09/2017 00:02 - Gerold Rozenblad

Fraudezaak EBS brengt verdachte naar financiële afgrond

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De fraudezaak waarin drie personen worden verdacht van benadeling van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), heeft verstrekkende financiële gevolgen voor Dick van Kanten. Hij is directeur van NV Greenland, het bedrijf waarmee de EBS zaken deed. Zowel het Pensioenfonds van Staatsolie als de EBS heeft stappen ondernomen tegen de ondernemer.

Het Pensioenfonds veilde op 22 augustus drie panden van de ondernemer als gevolg van een forse schuld die hij bij het fonds had. De EBS verwijderde een paar uur voor de veiling enkele containers uit een loods van Van Kanten, waarin goederen zaten waarvan de EBS van mening is dat die haar toebehoren omdat er reeds voor betaald zou zijn. De man vertrok met de noorderzon toen hij op 16 september 2015 hangende het onderzoek in een geruchtmakende strafzaak in vrijheid werd gesteld.

Ook zijn medeverdachten, in die tijd stafleden van de EBS - directeur Willy Duiker en ex-directeur Kenneth Vaseur - waren enige tijd in voorarrest. Duiker en Vaseur bleven in het land, maar Van Kanten nam de benen. Hij zou naar de regio zijn uitgeweken, iets dat hem nu letterlijk duur komt te staan. Vernomen wordt dat Van Kanten een aantal jaren terug een fors bedrag leende bij het Pensioenfonds van Staatsolie.

Al voordat de fraudezaak aan het rollen kwam, waren er problemen rond de aflossing van de schuld door de zakenman, maar er was nog ruimte tot onderhandelen. Toen kwam de rechtszaak er bovenop, waardoor het Pensioenfonds besloot tot nog enig respijt. Nu is na nog eens twee jaar wachten het geduld op, temeer daar de zakenman niet meer zichtbaar is. Het is nog niet bekend of er toewijzing zal zijn of dat er een nieuwe veilingronde komt.

Kort voordat de veiling gehouden werd, heeft de EBS zich onder politie begeleiding toegang verschaft tot het magazijn van de ondernemer. Dit wordt niet ontkend door directeur Rabin Parmessar. "We hebben aggregaten bij hem gekocht en betaald, maar tal van spullen hebben wij niet ontvangen." Er is een aantal brieven naar Van Kanten geschreven, echter zonder resultaat. Alles is via de juridisch correcte weg gebeurd", zegt Parmessar over de actie.

Er zouden drie containers zijn verwijderd. De EBS-directeur wil geen bedragen noemen, maar ontkent op vragen niet dat er enige miljoenen Surinaamse dollars zijn veiliggesteld. NV Greenland ontving in totaal 8,5 miljoen US dollar van de EBS voor de aanschaf van drie generatoren, waarvan twee mobiele.

Toenmalig assembleelid Arthur Tjin A Tsoi bracht de zaak aan bij het Openbaar Ministerie als zijnde een fraudekwestie, omdat de ondernemer volledig was uitbetaald maar niet leverde, terwijl de leiding van de EBS daar geen stappen tegen ondernam. Het kostte toenmalig directeur Willy Duiker de kop. Hij is samen met ex-directeur Kenneth Vaseur en Van Kanten tot dit moment verdachte.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina